Hlavní obsah

Egypt vynesl 14 trestů smrti za útoky na Sinaji

– Káhira/Jeruzalém

Čtrnáct islámských radikálů poslal na smrt egyptský soud v Ismajlíji za útoky podniknuté na Sinaji během loňského roku. Další čtyři dostali doživotní tresty.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Egypt přesouvá na Sinaj těžkou techniku.

Článek

Osm obžalovaných ale dostalo trest smrti v nepřítomnosti, protože se je dosud nepodařilo dopadnout. Odsouzení se podíleli loni v létě na útocích okolo města Ariš, při nichž byl zabit, voják, policista a civilista.

Všichni jsou příslušníky skupiny Tavhíd a džihád (Monoteismus a svatá válka). Stejně se jmenovala skupina teroristy Musí Zarkávího v Iráku, která se později připojila k al-Káidě.

Sinajský poloostrov se stal rejdištěm teroristů, jejichž aktivita zesílila loni po pádu prezidenta Husního Mubaraka, který se opíral o armádu.

Letos skupiny vzbouřenců podnikly několik přeshraničních útoků na Izrael, poslední minulý týden, kdy byli útočníci odraženi smíšenou izraelskou jednotkou, v níž působí ženy i muži. Jednoho ze tří zabitých teroristů zabila členka útvaru Caracal v hodnosti majora, uvedla AP. [celá zpráva]

V půlce léta podnikla velká skupina teroristů útok na post egyptské pohraniční stráže u Rafahu a zabila tam 16 lidí.  Skupina se pak pokusila proniknout do Izraele, ale byla zlikvidována. [celá zpráva]

Egypt poté zesílil akce proti islámským radikálům na Sinaji.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám