Hlavní obsah

Izraelský voják zahynul při střetu s arabskými radikály na egyptské hranici

– Jeruzalém • Aktualizováno
Novinky,

Tvrdý střed mezi izraelskými vojáky a muslimskými radikály na hranici židovského státu s Egyptem si v pátek kolem poledne vyžádal život izraelského vojáka a životy tří radikálů. Izraelská hlídka byla ostřelována v oblasti Har Harif u hory Sagi. Palbu opětovala.

Foto: Dudu Grunshpan, Reuters

Izraelský voják zraněný při útoku radikálů

Článek

Palba byla silná. Izraelští zdravotníci potvrdili BBC, že bylo zraněno několik izraelských vojáků. Podle listu Jerusalem Post byli postřeleni dva, ale jen jeden z nich byl ve vážném stavu. Ten později zraněním podlehl.

Zabiti byli tři útočící radikálové. Jeden z nich měl na těle nálož.

„Izraelské obranné síly zastavily velmi velký útok teroristů,“ sdělil mluvčí izraelské armády brigádní generál Joav Mordechai a doplnil další okolnosti: „K incidentu došlo v oblasti Har Harif, kde ještě není vybudovat pohraniční plot.

Napadena byla jednotka dozírající na výstavbu plotu. Přivolané posily útočníky zahnaly. Při jejich akce vybuchla nálož jednoho sebevražedného atentátníka. Mordechai ještě dodal. „Nikdo nebyl unesen a žádní teroristé nejsou na území Izraele.“

Sinajský poloostrov je od pádu vlády svrženého prezidenta Husního Mubaraka dějištěm  násilností. V srpnu se několika teroristům podařilo překonat hranici v obrněném autě, které ukořistili vojákům, z nichž 16 zabili. Izraelci je pak zastřelili při pokusu proniknout na území židovského státu.[celá zpráva]

Egypt pak posílil své jednotky na Sinaji a ničil tunely pašeráků dodávajících zbraně do Gazy.  [celá zpráva]. Izraelská armáda tvrdí, že za incidenty na Sinajském poloostrově jsou zejména členové palestinských radikálních organizací z pásma Gazy. O radikalizaci místních beduínů údajně usilují také egyptští salafisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám