Hlavní obsah

OSN sestavila seznam válečných zločinů v Sýrii

Ženeva

Lidská práva jsou v Sýrii porušována oběma stranami konfliktu stále rychlejším tempem a v rostoucím rozsahu. Radě OSN pro lidská práva to sdělili v pondělí v Ženevě vyšetřovatelé OSN pověření sledováním situace v Sýrii.

Foto: Zain Karam , Reuters

Syrský rebel u kanonu na autě v Halabu

Článek

Podle šéfa týmu vyšetřovatelů Paula Sérgia Pinheiry se bojů v Sýrii se účastní stále více cizinců včetně bojovníků svaté války. Právě ti přispívají k radikalizaci bojovníků syrské opozice, mezi nimiž byli původně hlavně dezertéři. Vyšetřovatelé ale zatím nevědí, z jakých zemí cizinci jsou a jak konkrétně ovlivňují syrské bojovníky.

Na základě šetření Pinheirova týmu byl sestaven seznam osob, které se dopustily válečných zločinů a měly by být soudně stíhány. Pinheiro zdůraznil, že pro to existují "mimořádně přesvědčivé důkazy". "Doporučili jsme, aby zpráva o našem šetření byla předložena Radě bezpečnosti OSN a ta mohla na vážnost situace náležitě reagovat," řekl. Podle agentury Reuters vyšetřovatelé doporučují, aby RB OSN předala záležitost Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC). Krok má podporu Velké Británie a Francie, diplomaté ale upozornili, že bude vyžadovat souhlas Ruska a Číny, které dosud veškeré úsilí zahájit stíhání před ICC blokovaly.

Pinheiro uvedl, že zločinů proti lidskosti, mučení a násilností se dopouštějí nejen vojáci a milicionáři, ale válečné zločiny páchají i bojovníci opozice, protože zajaté vojáky mučí a zabíjejí bez soudu. Situace na poli lidských práv se natolik zhoršila, že vyšetřit a doložit zdaleka nelze všechny zločiny. "Následky tohoto stupňovaného násilí nesou civilisté včetně dětí," řekl Pinheiro.

Syrský zástupce při OSN Fajsal Chabbáz Hamví zpochybnil objektivitu i přesnost zprávy vyšetřovatelů. Souhlasí s nimi ale v tom, že jsou v Sýrii cizinci, kteří podle něj konflikt stupňují. Obvinil zároveň západní a některé arabské státy z financování a vyzbrojování povstalců. "Tito najatí lidé jsou časovanou bombou, která vybuchne později v Sýrii i v zemích, které je podporují," řekl.

Před "hrůznou spirálou násilí", která by mohla ohrozit sousedy Sýrie, dnes varoval zvláštní koordinátor OSN pro mírový proces na Blízkém východě Robert Serry. Dosud nejkrvavějším měsícem konfliktu byl podle něj letošní srpen. Přesná čísla nesdělil, podle OSN jen v posledním srpnovém týdnu zahynulo rekordních 1600 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám