Hlavní obsah

Muž považovaný za afghánského policistu zabil dva vojáky NATO

Afghánistán

Údajný člen místní policie v sobotu na jihu Afghánistánu obrátil zbraň proti vojákům Severoatlantické aliance a dva zabil. Tři další vojáci podle bezpečnostních zdrojů agentury Reuters utrpěli zranění. Aliance v prohlášení uvedla, že jeden voják střelbu opětoval a útočníka zabil, bližší informace k totožnosti obětí ale nesdělila.

Foto: Profimedia.cz

Afghánský voják na patrole s americkým kolegou (v pozadí). Ilustrační foto

Článek

Mluvčí generálního štábu české armády Jana Růžičková sdělila, že nemá informace o tom, že by se incident týkal českých vojáků.

Reuters tvrdí, že ozbrojenec se s koaličními vojáky vracel z bezpečnostní operace v neklidné provincii Hílmand, když začal střílet. Podle šéfa hílmandské policie citovaného agenturou AFP se incident odehrál v okolí správního střediska této provincie Laškargáhu.

Počet případů, kdy muži v uniformách afghánských bezpečnostních sil zaútočí na alianční vojáky, letos výrazně vzrostl. Od začátku roku tyto incidenty stály život již 47 příslušníků mezinárodních jednotek v zemi. Rostoucí počet těchto útoků narušuje důvěru mezi silami NATO a jejich afghánskými spojenci. Dochází k tomu za situace, kdy se alianční síly chystají na stažení z asijské země do konce roku 2014.

Hílmand platí za nejméně stabilní afghánskou provincii. V noci na dnešek při útoku ozbrojenců z radikálního islámského hnutí Taliban na základnu Camp Bastion přišli o život dva američtí vojáci a nejméně pět lidí bylo zraněno. Na základně slouží i britský princ Harry.

Afghánská místní policie jsou venkovské obranné složky o síle asi 16.000 mužů. Jednotky procházejí výcvikem zahraničních sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám