Hlavní obsah

Dotčení muslimové napadli další ambasády

Chartúm
Aktualizováno

Dav rozlícených muslimů v súdánském hlavním městě Chartúm v pátek napadl ambasády Německa a Velké Británie, uvedla stanice BBC. Protesty zasáhly i další země. Islámským světem se šíří odpor proti filmu Nevinnost muslimů. Čtvrt hodiny dlouhý klip umístěný na serveru YouTube věřící považují za urážku.

Foto: Reuters TV, Reuters

Rozlícený dav u německé ambasády v Chartúmu

Článek

Protesty na Blízkém východě a v severní Africe se šíří už několik dnů a pokračovaly i v pátek po modlitbách. V Chartúmu lidé zapalovali ohně. "Náš prorok je nedotknutelný," skandoval podle ČTK kromě jiného asi desetitisícový dav.

Z budovy německého velvyslanectví pak účastníci strhli vlajku a namísto ní vztyčili vlastní. Když se pak dav vydal k ambasádě USA, policejní vůz zachytil jednoho z protestujících a muž zemřel.

Protesty se šíří

Střety byly v pátek hlášeny i z dalších zemí. V Káhiře rozháněla policie na 500 protestujících u americké ambasády slzným plynem, pět lidí bylo zraněno. Podobný scénář zažilo jemenské hlavní město Saná, kde dav vnikl na velvyslanectví USA už předchozí den. [celá zpráva]

Američané podle agentury Reuters vyšlou do Saná 50 příslušníků národní pěchoty, aby posílili ochranu ambasády.

Ukázka z filmu Innocence of Muslims (Nevinnost muslimů)

Jednu oběť si v pátek vyžádal protest v libanonském Tripolisu. Rozlícení lidé tam napadli pobočku amerického řetězce KFC. Rovněž v Tunisu protestující vnikli do areálu americké ambasády. Zapálili několik stromů a aut a vybíjeli okna. Státní televize uvedla, že na místě jsou tři mrtví. Napadena byla i americká škola ve městě.

V Jordánsku protestovalo v pátek přes 2 000 lidí v Ammánu. Lidové bouře zažila i města v Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám