Hlavní obsah

Velitel Al-Káidy v Jemenu zahynul, ohlásila vláda

Novinky,
Saná

Minulý týden se při operaci na jihu Jemenu podařilo zabít druhého nejvyššího velitele Al-Káidy na Arabském poloostrově Saída Šihrího. V noci na úterý to potvrdilo jemenské ministerstvo obrany. Ministr se stal v úterý terčem atentátu, při němž zahynulo v hlavním městě Saná sedm jeho osobních strážců.

Foto: ČTK/AP

Saíd Šihrí

Článek

Auto naložené výbušninami vybuchlo zrovna ve chvíli, kdy kolem jela kolona ministra obrany generálmajora Muhammada Násira Ahmada. Útok byl podniknut v centru metropole Saná.

"Auto s náloží čekalo na ministrovu kolonu u vládních budov. Když projížděla kolem, explodovalo," řekl agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z bezpečnostních zdrojů a dodal: "Auto bezpečnostních složek bylo zcela zničeno a všichni lidé v něm zahynuli, ale ministr přežil, protože jeho vůz byl pancéřovaný."

Byl to už čtvrtý atentát na ministra obrany od zformování vlády v prosinci.

Likvidace velitele Al-Káidy

Operace i její výsledky jsou zatím zahaleny tajemstvím. Jemenské ministerstvo obrany uvedlo jen to, že byl zabit spolu se sedmi spolubojovníky. Měl zemřít při náletu, kterých bylo na oblast provedeno několik. Podle ministerstva mělo jít o nálet amerického bezpilotního letadla. Vypálená raketa měla zasáhnout auto, v němž jel s dalšími bojovníky. Měli mezi nimi být i Iráčané a Saúdové.

Podle kanceláře prezidenta ještě nebyl proveden test DNA, který by smrt militanta potvrdil. Některé armádní zdroje uvádějí, že nemají o jeho smrti žádné věrohodné informace, i když o náletech vědí.

Náletů bylo několik a při některých zahynuli i civilisté. Některé z nich měli podniknout i Jemenci. [celá zpráva]

Šihrí, který byl v roce 2007 propuštěn z americké základny Guantánamo a poslán do Saúdské Arábie, se připojil k nově vzniklé Al-Káidě na Arabském poloostrově, kde se dostal do jejího vedení.

Už loni byl terčem náletu amerického bezpilotního letadla, ale tehdy vyvázl.

USA podnikají v Jemenu stejné množství náletů bezpilotními letadly jako v Pákistánu, protože Al-Káida na Arabském poloostrově je považována za nejnebezpečnější odnož sítě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám