Hlavní obsah

Bývalý irácký viceprezident Tárik Hášími odmítl trest smrti nad sebou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Uprchlý bývalý irácký vicepremiér v pondělí označil trest smrti, který nad ním vynesl irácký soud, za politicky motivovaný. Hášimí byl v neděli v nepřítomnosti odsouzen k smrti za vraždy a řízení eskader smrti.

Foto: Reuters

Irácký viceprezident Tárík Hášimí v Irbílu popírá obvinění.

Článek

Hášími vinu odmítá. Podle něj jsou obvinění falešná a stíhán byl proto, že byl sunnita. Podle něj se současný šíitský premiér Núrí Málikí snaží sunnity vytlačit z politického života. Před novináři v Ankaře prohlásil, že irácký soudce postupoval podle Málikího diktátu. "V Málikího věznicích sedí desetitisíce nevinných," prohlásil podle agentury DPA.

Šíitská vláda obvinila Hášimího z podílu na 150 bombových atentátech, vraždách odpůrců a dalších násilnostech v období let 2005 až 2011. Ty prý páchaly eskadry smrti, které Hášimí údajně financoval prostřednictvím svého zetě. Ten byl rovněž odsouzen k smrti.

Bývalý vicepremiér byl souzen v nepřítomnosti, protože uprchl do Kurdistánu a nyní žije v Turecku. Causa, která propukla hned po stažení amerických vojáků, zvýšila napětí v zemi a přispěla k vlně sunnitských atentátů, kterou země nyní zažívá.

Reklama

Výběr článků

Načítám