Hlavní obsah

Sýrie oplakává další oběti po náletu na město Halab

Damašek

Syrská armáda provedla v neděli nálet na rezidenční čtvrť Halabu na severozápadě země, letecký útok si podle opozice vyžádal desítky mrtvých a zraněných. Podle agentury AP jsou hlášeny čtyři oběti.

Foto: ČTK/AP

Povstalci připravují minometnou střelu v Halabu

Článek

Úder přišel jen den poté, co povstalci bojující proti režimu autoritářského prezidenta Bašára Asada obsadili halabská kasárna. Večer pak jednou ze čtvrtí Halabu otřásl výbuch nálože umístěné v automobilu. Exploze podle syrských provládních médií usmrtila 17 lidí a 40 osob zranila, všechny oběti jsou prý civilisté.

Při náletu byla zničena obytná budova na východě města, kde jsou čtvrtě pod kontrolou opozičních sil. Přesná bilance obětí není podle citovaného příslušníka opozice prozatím známá, protože někteří lidé zůstali pod troskami.

Damašek kritiziuje Paříž

Sýrie v neděli kritizovala Francii za to, že podporuje povstalce bojující proti Asadovi. Damašek také tvrdí, že rostoucí podpora rebelů ze strany Paříže jen podkopává misi nového zmocněnce OSN Lachdara Brahímího, jehož cílem je diplomatické řešení konfliktu.

Francie je jedním z největších Asadových kritiků a před několika dny oznámila, že začala rebely přímo podporovat zásilkami pomoci a penězi. Podle syrského ministerstva zahraničí trpí Francie "schizofrenií", protože podporuje zároveň Brahímího i militarizaci v Sýrii.

Proti Asadovi stojí západ i Al-Káida

Jordánský islamistický radikál Muhammad Šalabí, známý spíše jako Abú Sajjáf, který má vazby na teroristickou síť Al-Káida, v neděli podle AP varoval před "smrtícími údery" proti Asadovu režimu. Dodal, že jeho skupina takto odpoví na útoky vládnoucích menšinových alávitů proti většinovým sunnitům.

Bilance sobotních bojů v Sýrii činí podle portálu epochtimes.de 148 mrtvých, z toho 77 obětí hlásí Halab. AFP za dnešní den napočítala nejméně 21 mrtvých. Podle syrské organizace pro lidská práva zahynulo za zhruba 18 měsíců trvání protirežimního povstání v Sýrii již 23 000 lidí. Na 200 000 Syřanů už uprchlo do sousedních zemí, především do Turecka, Jordánska, Iráku a Libanonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Syrští povstalci zničili pět vrtulníků

Syrští povstalci při středečních bojích o vojenské letiště na severu země zničili pět vrtulníků. Oznámila to Syrská organizace pro lidská práva (OSDH), podle...

Výběr článků

Načítám