Hlavní obsah

Zraněný český voják v Afghánistánu je po operaci a čeká na návrat domů

Šestadvacetiletý český voják, který byl v pátek těžce zraněn v Afghánistánu při raketovém útoku, má za sebou první operaci. Armáda by nyní měla připravovat jeho transport do České republiky.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Základna Shank v afghánském Lógaru, kde působí český provinční rekonstrukční tým

Článek

„Byl okamžitě evakuován do vojenské nemocnice – nejdřív na základně Shank, potom byl převezen k našemu polnímu chirurgickému týmu, který pracuje na francouzské vojenské nemocnici v Kábulu. Od té doby se podrobil prvotní operaci, vyšetření a teď, na základě doporučení lékařů, budeme připravovat jeho případnou evakuaci do České republiky,“ řekl Radiožurnálu náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Příslušníka Provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) zasáhly v pátek odpoledne střepiny z rakety, která dopadla do ubytovacího prostoru PRT na základně Shank v provincii Lógar. „Následkem výbuchu utrpěl český voják těžké poranění způsobené střepinami po dopadu rakety," upřesnila mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. [celá zpráva]

Současná jednotka působící v Lógaru je posledním provinčním rekonstrukčním týmem České republiky v Afghánistánu. Po jejím odchodu nastoupí likvidační skupina logistiků, kteří budou mít na starosti dopravu materiálu zpět do vlasti. Česká armáda se z Afghánistánu postupně stahuje, podobně jako další koaliční síly.

Reklama

Výběr článků

Načítám