Hlavní obsah

Syrští povstalci zničili pět vrtulníků

Damašek

Syrští povstalci při středečních bojích o vojenské letiště na severu země zničili pět vrtulníků. Oznámila to Syrská organizace pro lidská práva (OSDH), podle níž si boje ve středu v celé zemi vyžádaly životy nejméně 52 osob. Mezi mrtvými je 32 civilistů, 15 vojáků a pět povstalců.

Foto: ČTK/AP

Syrský chlapec si hraje na zničeném tanku.

Článek

Ráno se asi hodinu a půl bojovalo o letiště v Taftanázu, který leží v provincii Idlib na severu země. Povstalci tam nasadili dva tanky a protiletecké rakety ukořistěné v předchozích bojích. "Zničili jsme pět vrtulníků a také budovy letiště," sdělil agentuře AFP jeden z bojovníků. Letiště je ale stále v rukou armády. Vojsko prý použilo stíhací letouny MiG, s jejichž pomocí útočí na domy civilistů v Taftanázu. Mnoho jeho obyvatel uprchlo.

Boje v Halabu a jeho okolí trvají měsíc a armádě se nedaří povstalce vytlačit z jejich pozic. Jeden z tamních lékařů sdělil, že denně v tomto středisku syrského severu umírá v průměru 25 civilistů.

Podle opozičních zdrojů citovaných agenturou Reuters se bojuje i na okrajích Damašku a pozemní i letecké jednotky armády tam ve středu zabily 27 lidí.

Tento týden syrští povstalci ohlásili, že jeden vrtulník nad Damaškem sestřelili. [celá zpráva]

Syrský prezident Hafíz Asad uvedl, že potřebuje jen víc času, aby povstalce rozdrtil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám