Hlavní obsah

V syrských městech se tvrdě bojuje, uprchlíků rapidně přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Ženeva

Syrská armáda v pátek dál útočila na předměstí měst Damašku a Halab. Ostřelovala je z bitevních vrtulníků i děl. Na jihozápadním předměstí Damašku armáda a policie podnikaly také razie a místy prohlížely dům za domem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

„Používají minometné granáty, aby vyčistili každý sektor, do něhož vstupují. Postupují k centru,“ uvedl ze čtvrtě Darajja jeden z opozičních představitelů abú Saíd.

Amnesty International v pátek zveřejnila krátkou zprávu varující před humanitární situací v Halabu. Upozorňuje, že terčem ostřelovaní z děl a minometů i vrtulníků jsou stále častěji obydlené čtvrti a ohroženi jsou civilisté.

Foto: Reuters

Zničený autobus v Halabu

Uprchlíků je přes 200 000

V zemích sousedících se Sýrií je už nyní více uprchlíků, než OSN očekávala, že jich bude na konci roku. Jenom minulý týden jich odešlo 30 000, celkem zemi opustilo na 200 000 Syřanů. Oznámil to v pátek Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, který počítal s tím, že do konce roku bude v Libanonu, Jordánsku, Turecku a Iráku maximálně 185 000 syrských běženců.

Foto: Mohamed Azakir, Reuters

Syřané, kteří utekli do Libanonu přes přechod Masnaa

"Teď je jich v sousedních zemích 202 512. Horšící se bezpečnostní situace v Libanonu nám zabraňuje pomáhat Syřanům prchajícím před konfliktem, i když v práci pokračujeme," řekl v Ženevě mluvčí komisaře pro uprchlíky Adrian Edwards.

Přívalem uprchlíků trpí zejména Turecko, které jich má na svém území přes 70 000. Podle jeho úřadů přešlo hranici v minulých 24 hodinách dalších 3500 běženců. Ankara nehodlá přijmout více než 100 000 Syřanů a vyjednává o zřízení pohraničního nárazníkového pásma.

Reklama

Výběr článků

Načítám