Hlavní obsah

Příměří v Tripolisu nevydrželo ani den

Novinky,
Tripolis

V libanonském Tripolisu propukly podle BBC ve čtvrtek nové boje. Příměří ze středy nevydrželo ani den. Násilí si vyžádalo jednu oběť. Za čtyři dny přišlo ve městě o život při střetech mezi příznivci a odpůrci syrského prezidenta Bašára Asada nejméně tucet lidí a stovka dalších utrpěla zranění. V Tripolisu spolu bojují sunnité s alávity, ke kterým patří i Asad.

Foto: ČTK/AP

Sunnitský bojovník v Tripolisu

Článek

Ve středu se pokusila zasáhnout libanonská armáda s tanky, ale musela se stáhnout kvůli ztrátám. Příměří pak domluvili místní kmenoví vůdci, jenže nevydrželo.

Představitel OSN Jeffrey Feltman označil situaci za vratkou. Radě bezpečnosti řekl, že pokud se zhorší situace v Sýrii, je riziko eskalace konfliktu v sousedním Libanonu.

Foto: ČTK/AP

Libanonský voják před domem v Tripolisu, který poškodily boje.

Foto: ČTK/AP

Libanonský obrněné transportéry v Tripolisu

„Vzrůstá potřeba pokračovat v mezinárodní podpoře vlády a Libanonských ozbrojených sil,“ řekl Feltman. I generální tajemník OSN Pan Ki-mun má obavy z dění v Libanonu, který po léta sužovala krutá občanská válka.

Foto: ČTK/AP

Boji poškozený dům v Tripolisu

Foto: ČTK/AP

Libanonský tank v Tripolisu

Situace v dvousettisícovém Tripolisu je zvlášť ošemetná, protože tam žije alávitská komunita obklopená sunnity.

Foto: ČTK/AP

Boji poškozený dům v Tripolisu

Střety tam nebývají výjimkou, v červnu při nich zahynulo 15 lidí, ale tentokrát byly mimořádně silné a nasazeny v nich byly i těžké zbraně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám