Hlavní obsah

Boje v Sýrii už mají skoro 25 000 obětí

Damašek/Washington

Podle nové bilance obětí syrského konfliktu, zveřejněné ve čtvrtek opoziční Syrskou organizací pro lidská práva (OSDH), zahynulo v Sýrii od března 2011 nejméně 24 495 lidí. Údaje OSDH vycházejí z čísel zprostředkovaných širokou sítí místních aktivistů, nedají se ale ověřit z nezávislých zdrojů.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Povstalci v Sýrii

Článek

Za uplynulých 17 měsíců bylo v Sýrii zabito 17 281 civilistů, 6 163 vojáků a 1 051 dezertérů, kteří se přidali na stranu rebelů, citovala agentura AFP šéfa OSDH Ramího Abdar Rahmána.

Počet obětí dále roste, ve čtvrtek zemřelo na padesát lidí. Tvrdé střety probíhají v Halabu na severu země, kde se k povstalcům připojili zahraniční žoldnéři. Podle televize Al-Arabíja ale zůstává místní obyvatelstvo loajální Damašku. Vzbouřenci si proto stěžují, že se jim ve městě špatně bojuje, když se k nim jeho obyvatelé nepřipojili.

USA se připravují na zásah proti syrským chemickým zbraním

Deník Los Angeles Times s odvoláním na nejmenované zdroje z Pentagonu napsal, že americké ministerstvo obrany má připravený plán na vyslání malých týmů speciálních jednotek do Sýrie pro případ, že by se Bílý dům rozhodl vlastními silami zajistit sklady syrských chemických zbraní. USA se obávají, že by nechráněné chemické zbraně mohly padnout do rukou syrských vzbouřenců, náboženských radikálů nebo místních militantních skupin. Sklady těchto zbraní USA sledují pomocí družic a bezpilotních letounů a v případě potřeby jsou schopny je obsadit či zničit.

USA získaly informace, že Sýrie se zásobami chemických zbraní manipuluje. Proto ji americký prezident Barack Obama varoval, že v případě jejich nasazení by mohl zasáhnout. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám