Hlavní obsah

Patnáctiletá Palestinka dělá starostku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ramalláh

Městečko Allar na Západním břehu Jordánu má možná nejmladší starostku na světě. Úřad tam totiž na léto převzala 15letá Bašáír Osmanová. Pozici získala v rámci oficiálního programu zaměstnanosti mládeže.

Foto: Facebook/Gaza Youth Breaks Out (GYBO)

Bašáír Osmanová

Článek

Mohla by trávit prázdniny se svými přáteli nebo pomáhat doma, ale místo toho vede nejrůznější schůzky a podepisuje dokumenty, napsal britský list The Guardian. „Zpočátku se na nás lidé dívali kriticky kvůli našemu věku. Potom ale viděli, jak pracujeme, a že jsme tvrdí a záležitostem se věnujeme,“ popsala mladá a vůbec první starostka města s 9 000 obyvateli.

Společně se svými vrstevníky vede město během dvou měsíců letních prázdnin v rámci vládního programu zaměstnanosti mládeže. Právě nezaměstnanost je jedním z největších problémů v regionu.

Osmanová dostala veškeré kompetence kromě toho, že nemůže nakládat s financemi. Vedení města do rozhodování mládeže nemluví, je ale k dispozici, pokud by letní náhradníci potřebovali od zastupitelů poradit.

Guardian upozornil, že zatímco obyčejně sedí v 11členném zastupitelstvu devět mužů a dvě ženy, letos v létě vede město šest mladých mužů a pět jejich vrstevnic.

Patnáctiletá dočasná starostka Osmanová by ráda veřejně působila i v budoucnu. Nejprve chce ale na vysoké škole studovat mezinárodní vztahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám