Hlavní obsah

Vojenská intervence v Sýrii není nutná, uvedl nový vyslanec OSN

New York

Zahraniční vojenská intervence do Sýrie není nutná a její provedení by znamenalo přiznat diplomatický neúspěch. Podle agentury AP to prohlásil nový zmocněnec OSN pro Sýrii Lachdar Brahímí, který ve funkci nahradí Kofiho Annana, jehož mírový plán selhal. Brahímímu už vyjádřilo podporu několik členů Rady bezpečnosti OSN.

Foto: Mohamed Nureldin Abdallah/Files , Reuters

Nový zmocněnec OSN pro Sýrii Lachdar Brahímí

Článek

Annan už dříve uvedl, že svou funkci k 31. srpnu opustí. OSN jako jeho nástupce vybrala Alžířana Brahímího, který má bohaté zkušenosti z diplomacie a kterého podle odborníků provází pověst člověka, který nepřijímá rozkazy od velmocí.

"Uvědomuji si, že to bude mimořádně složitá a velmi, velmi obtížná mise," řekl podle agentury Reuters o svém nadcházejícím úkolu Brahímí. Zároveň ale vyjádřil přesvědčení, že je možné zastavit násilnosti mezi stoupenci syrského prezidenta Bašára Asada a opozicí bez zahraniční intervence do Sýrie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V ulicích Halabu se ozývá střelbaVideo: Reuters

Na rozdíl od Annana Brahímí zatím nemluví o tom, že podmínkou pro ukončení násilností v Sýrii je Asadův odchod. "Ještě je příliš brzy na to, abych něco takového mohl říct. Nemám dost informací o tom, co přesně se děje," řekl diplomat.

Brahímí také podotkl, že se hodlá sejít s Asadem i se zástupci opozice. "Je to základní princip. Nikdy neodmítat rozhovory s nikým. Když už nic jiného, tak to pomůže porozumět situaci," prohlásil.

V Sýrii se bojuje od loňského března, podle humanitárních organizací zemřelo na 21 000 lidí.

Reklama

Související články

V Sýrii unesli další Maďary

Neznámí ozbrojenci unesli v pondělí v Sýrii tři občany Maďarska. Jak ve středu informovala maďarská policie, muži byli v minulosti policisty a jeden z nich se...

Výběr článků

Načítám