Hlavní obsah

Zoufalí syrští povstalci varují, že je Západ nutí ke spojení s Al-Káidou

Halab

Zoufalí syrští povstalci z oblasti Halabu (Aleppa) varují Západ, že pokud bude nadále odmítat posílat zbraně do Sýrie tamější opozici k boji proti jednotkám prezidenta Bašára Asada, rebelové se obrátí o pomoc na teroristickou síť Al-Káida. Uvedla to ve čtvrtek agentura AFP.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Povstalec v syrském Aleppu

Článek

"Nechceme tady Al-Káidu, ale pokud nám nikdo nepomůže, uzavřeme s ní spojenectví," zoufale prohlásil podle AFP abú Amar, velitel skupiny povstalců v centru Halabu, které je dějištěm téměř měsíc trvajících těžkých bojů.

Podle Amara jsou islamisté schopní si z Halabu udělat základnu do tří měsíců a ihned po příchodu se pustit do vymývání mozků tamějších obyvatel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V ulicích Halabu se ozývá střelbaVideo: Reuters

Opozice pravidelně vyzývá mezinárodní společenství, které je paralyzované spory mezi Západem a Ruskem, aby jednalo a zabránilo Asadovi, aby pokračoval v potlačování protivládní vzpoury, která se postupně přeměnila v ozbrojený odpor.

Jsme nespokojení, varuje velitel

Volá po vzniku takzvané bezletové zóny, podobné té, která loni chránila povstalce v Libyi, a po dodávkách zbraní povstaleckými silám, složeným převážně z armádních dezertérů, které jsou špatně vybavené a jsou nuceny vzdorovat převaze palebné síly armády.

"Má chemické zbraně, které může použít. Má tanky, letadla, minomety, rakety, zatímco my nemáme nic," podotkl abú Amar.

"Jsme opravdu nespokojení. Syrský lid stále má v oblibě evropské země, ale pokud by tento trend pokračoval, bude je nenávidět," dodal povstalecký velitel.

Čím déle bude podle odborníků konflikt trvat, tím je pravděpodobnější, že se bude i radikalizovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky bojů v Damašku Video: Reuters

V posledních měsících se množí zprávy o příchodu mnoha islámských radikálů do Sýrie přes Turecko. Podle AFP jich řada dorazila například z Alžírska, Francie, Švédska nebo Čečenska.

Syrští povstalci a různí experti tvrdí, že Al-Káida v oblasti ještě nepředstavuje organizovanou sílu. Rebelové ale občas použijí její taktiky jako v případě květnového sebevražedného pumového útoku v Damašku, který stál životy 55 lidí.

Zavahrího odmítli

Spojené státy, které dlouhodobě vinily Sýrii z tolerování islamistů přecházejících přes její území do Iráku, oficiálně odmítly dodávat zbraně rebelům právě z obavy, že se dostanou do rukou Al-Káidy.

Ajmán Zavahrí, označovaný za jejího šéfa, v únoru otevřeně podpořil syrské povstání, ale povstalci jeho vystoupení označili za "vměšování" do syrských záležitostí.

Asad od počátku nepokojů v březnu 2011 tvrdí, že bojuje proti mezinárodnímu spiknutí a vzpouře "ozbrojených teroristických skupin".

Syrská opozice kritizuje tento postoj a trvá na tom, že požaduje svobodu a demokracii, zatímco skupiny jako Al-Káida usilují o založení islámského státu.

Prozatímní aliance?

Ale ani rebelové nejsou v této otázce jednotní a zdá se, že někteří z nich jsou připraveni ke spojenectví s nejradikálnějšími skupinami, aby mohli porazit Asada.

"Hlavním cílem je zastavit krveprolití v Halabu. Pokud ani Západ, ani Arabové nám nepomůžou, požádáme Al-Káidu, aby zastavila krveprolití," řekl halabský aktivista Bará Halabí. Zároveň ale tvrdil, že takovýto typ aliance může být jen prozatímní.

"Nakonec to bude na obyvatelích Halabu, aby rozhodli o své budoucnosti. A lid, který povstal a bojoval proti diktátorovi, jako je Bašár Asad, by pak také mohl bojovat proti Al-Káidě," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám