Hlavní obsah

Libyjští bojovníci se přesunuli do Sýrie a pomáhají povstalcům

– Damašek
Novinky, rei

Bojovníci, kteří loni v Libyi za pomoci NATO porazili síly vůdce Muammara Kaddáfího, se přesunuli do Sýrie, kde pomáhají s výcvikem a organizací povstaleckých jednotek bojujících proti vojákům prezidenta Bašára Asada. V úterý to uvedla agentura Reuters s odkazem na svědectví jednoho z veteránů občanské války v Libyi.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Povstalci v Sýrii

Článek

Husám Nadžár, jenž má libyjského otce a matku Irku, je ostřelovačem. Loni byl v jednotce, která dobyla tripoliské sídlo Kaddáfího. Útvaru velel Mahdí Harátí, mocný šéf milicí ze západu země. Harátí nyní velí jednotce v Sýrii, kterou tvoří z větší části místní lidé, ale po boku mají bojovníky ze zahraničí včetně dvaceti vysloužilých členů velitelova libyjského uskupení. Nadžár se k jednotce připojil před pár měsíci poté, co jej Harátí zkontaktoval v Dublinu.

Libyjci podle Nadžára syrským rebelům pomáhají s logistikou, komunikačními kanály, humanitárními záležitostmi, ale i s těžkými zbraněmi. Provozují cvičiště a vyučují taktiku boje.

Nadžár tvrdí, že ho překvapilo, jak špatně vyzbrojení a neorganizovaní povstalci v Sýrii byli. Uvedl, že většinoví sunnité v zemi trpí pod Assadem víc než Libyjci trpěli pod Kaddáfím. „Byl jsem v šoku. Nic z toho, co vám kdo poví, vás nepřipraví na skutečnost. Mysl a osud sunnitských muslimů postupně zkornatěly,“ uvedl.

K výzbroji povstalců poznamenal: „Chtělo se mi skoro brečet, když jsem viděl ty zbraně. Jsou k nepoužití. Prodávají nám zbytky z války v Iráku, kus odtud, další kus odjinud. Naštěstí víme, jak zbraně opravit a pečovat o ně, identifikovat problémy a napravit je."

Za těch pár měsíců, co je Nadžár v Sýrii, mají prý povstalci arzenál „pětkrát mocnější“. Rebelové mají nyní k dispozici i protiletadlové zbraně a pušky pro ostřelovače.

Letectvo je Asadovým trumfem

Špatná organizace ale zůstává potíží. Zřizování větších výcvikových táborů brání Asadovo letectvo, které může operovat bez omezení, na rozdíl od letek bývalého libyjského režimu, které v důsledku vyhlášení bezletové zóny Radou bezpečnosti OSN vyřadily z provozu údery Severoatlantické aliance.

Boje v Sýrii se táhnou od loňského března. Podle humanitárních organizací si vyžádaly už na 21 000 mrtvých. Bývalý syrský premiér Rijád Hidžáb, který přeběhl na stranu opozice před pár týdny, ve středu prohlásil, že Asad kontroluje nanejvýš 30 procent území Sýrie a jeho režim se „vojensky, ekonomicky i morálně hroutí“.

Reklama

Výběr článků

Načítám