Hlavní obsah

Írán otočil a přivítal by pomoc ze zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán změnil své původní stanovisko k nabízené pomoci ze zahraničí pro oběti víkendového ničivého zemětřesení na severozápadě země. Teherán původně pomoc odmítal s tím, že situaci zvládne sám. V úterý však státní agentura IRNA oznámila, že je pomoc vítána.

Foto: Arash Khamooshi/ISNA , Reuters

Otřesy poničily stovky íránských vesnic.

Článek

Otřesy zasáhly v sobotu okolí města Tabríz. Při zemětřesení přišlo o život přes 300 lidí a více než 3 000 dalších bylo zraněno. Dvě desítky vesnic byly srovnány se zemí, stovky dalších byly silně poničeny. Desítkám tisíc lidí musely úřady zajistit náhradní přístřeší.

Pomoc ihned nabízely Spojené státy, Německo, Tchaj-wan, Singapur a Turecko. To okamžitě vyslalo záchranný tým, ale Íránci ho poslali zpátky.

Zemětřesení ještě víc přitížilo íránské státní pokladně, do níž už měsíce plynou výrazně nižší příjmy z prodeje ropy v důsledku sankcí USA a Evropské unie.

Íránský prezident nařídil začít hned v postižené oblasti s opravami. V regionu panují tuhé zimy a úřady chtějí, aby lidé byli před zimou zabezpečeni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Škody po zemětřesení v ÍránuVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám