Hlavní obsah

Saúdská Arábie postaví město jen pro ženy

– Rijád
Právo, PUR

Rijád ohlásil neobvyklý projekt. Vybuduje město jen pro ženy, aby získaly větší nezávislost. Háček je v tom, že přísné zákony pouštního království o segregaci pohlaví zůstanou zachovány. Informoval o tom britský list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Saúdské království vykazuje jeden z největších nepoměrů v zaměstnanosti mužů a žen.

Článek

Má to být průmyslová zóna, která nabídne ženám na pět tisíc pracovních příležitostí a patřičné zázemí. Vznikne ve velké aglomeraci Hofuf na východě země a bude pilotním projektem. Předloženy byly i návrhy na čtyři další podobné zóny. Sloužit budou opět výlučně ženám - od podnikatelek až po dělnice.

Wahhábismus – oficiální ideologie sunnitské Saúdské Arábie s islámským právem šaría - a kmenové zvyky formují v zemi oplývající ropou ultrakonzervativní společnost, v níž silná diskriminace žen stále trvá. Nesmějí ani řídit auta.

Říká se, že saúdské ženy tvoří jen 15 procent pracovní síly, většinou na předem vymezených místech. Ačkoli smíšených pracovišť přibylo, není jich mnoho. Návrhy tudíž vycházejí z vládních směrnic, které mají práci pro ženy rozhojnit.

 Management i dělnice

Saúdský úřad pro průmyslový fond (Modon), který má na starosti výstavbu ženského města v Hofufu, prohlašuje, že by ho rád otevřel v příštím roce. Resortní princ Mansúr bin Mitab bin Abdal Azíz už plán schválil, sdělil mluvčí.

„Jsem přesvědčen, že ženy mohou demonstrovat svoji výkonnost různými způsoby a je na nich, aby si vybraly odvětví, jež jejich zájmům, nátuře a schopnostem nejlépe vyhovuje,“ prohlásil náměstek ředitele úřadu.

Plán předpokládá, že pracovní místa vzniknou v textilním, farmaceutickém a potravinářském průmyslu. Půjde o firmy se ženským managementem i ženskou obsluhou pásů. Modon označil Hofuf za vhodnou lokalitu. „Leží poblíž rezidenčních čtvrtí a bude usnadňovat pohyb žen mezi domovem a pracovištěm.“ Navíc zóna prostředím a pracovními podmínkami „zajišťuje soukromí žen v souladu s islámskými zvyklostmi“.

Navrhly ho podnikatelky

Projekt navrhla skupina saúdských podnikatelek. Jejich představitelka Husá Aún místnímu tisku řekla: „Nové průmyslové město by mělo mít speciální školicí středisko, které ženám pomůže rozvíjet talent i přípravu na práci v závodech. To je klíčové pro snížení nezaměstnanosti mezi našimi absolventkami.“

Saúdské království vykazuje jeden z největších nepoměrů v zaměstnanosti mužů a žen. Rozdíl podle nedávného Gallupova průzkumu je 23 procent. Přibývající počet firem ovšem vyhlíží jen svobodné ženy, a provdané pouze tehdy, nejsou-li těhotné. „To je ale proti nařízením,“ upozornil pro Arab News ministerský mluvčí Hatáb Anazí.

Reprezentantky poprvé na OH

Skupiny na ochranu lidských práv soustavně kritizují Rijád za systematickou diskriminaci žen. Loni v září král Abdalláh učinil některé částečné kroky k omezení striktní segregace pohlaví, když oznámil, že se ženy v roce 2015 budou moci zúčastnit místních voleb i voleb do konzultativního shromáždění.

V lednu pak vláda přijala zákon, který saúdským ženám umožňuje pracovat v obchodech s luxusním dámským prádlem a s kosmetikou. Předtím museli zákazníci nakupovat prádélko jen od mužů za pulty. Plánem je, že do konce roku nahradí ženy muže v obchodech prodávajících abáje, tradiční druh černého oděvu zakrývající ženské tělo.

Průzkum provedený minulý měsíc pro YouGov a Bayt.com mezi pracujícími ženami v Saúdské Arábii zjistil, že 65 procent jich chce získat větší finanční nezávislost. Mladší 25 let chtějí také uplatnit své vzdělání. Zahraniční média neopomněla zaznamenat, že Rijád letos do Londýna poprvé na olympiádu vyslal dvě reprezentantky - atletku a judistku.

Reklama

Výběr článků

Načítám