Hlavní obsah

Írán po zemětřesení: z vesnic se staly masové hroby

Právo, Novinky, rei, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Írán po sobotních ničivých zemětřeseních na severovýchodě pozastavil v neděli odpoledne pátrání po přeživších a začal s pomocí postiženým a přestavbou v obavách z příští zimy. Dvojice otřesů o síle přes šest stupňů Richterovy škály v okolí města Tabríz a desítky následných otřesů si vyžádaly 306 mrtvých a přes 3 000 zraněných. Otřesy zničily celé vesnice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Škody po zemětřesení v ÍránuVideo: Reuters

 
Článek

„Bylo to, jako když se podzemím prokousává had. Byla to ta nejhorší zkušenost v mém životě,“ citovala agentura AP jednoho z vesničanů. „Z této vesnice se stal masový hrob,“ doplnil Alirézá Hajdarí, který se účastnil záchranných prací v obci Badža Badž, v níž zahynulo 33 ze 414 obyvatel.

Státní televize oznámila, že dvacet vesnic bylo zcela zničeno a stovky dalších poničeny. Nemocnice v postižené oblasti nestíhaly ošetřovat zraněné. Jejich počet se vyšplhal na 3 037, upřesnily v pondělí úřady.

Foto: Roohollah Vahdati/ISNA , Reuters

Záchranáři odnášejí jednoho ze zraněných.

Týmy profesionálních záchranářů i dobrovolníků se během víkendu pokoušely najít v troskách živé lidi. Někdy se to podařilo, častěji ale narážely na mrtvá těla. Pod širým nebem vznikly improvizované polní nemocnice, v nichž se zdravotníci snažili udržet vážně zraněné při životě.

Pátrání bylo ukončeno

Úřady 24 hodin po zemětřeseních ukončily pátrání po přeživších. „Pátrací operace skončily. Nyní pracujeme na tom, abychom zajistili přeživším přístřeší a jídlo,“ prohlásil ministr vnitra Mustafa Nadžár. V oblasti jsou kruté zimy a s ohledem na to nařídil prezident Mahmúd Ahmadínežád, aby okamžitě začaly opravy.

Foto: ČTK/AP

Íránští záchranáři pracují v troskách

Íránský Červený kříž mezitím zřídil na místním stadiónu tábor s 6 000 stany pro zhruba 16 000 lidí, kteří o domovy přišli, anebo se zatím bojí do nich vrátit.

Vláda v regionu vyhlásila dvoudenní smutek za oběti.

Zvládneme to sami, zní z Teheránu

Írán je jednou ze seizmicky nejaktivnějších oblastí na světě a s reakcí na zemětřesení mají Íránci zkušenosti, poznamenala BBC s tím, že do oblasti se bezprostředně po otřesech na naléhání nejvyššího duchovního ajatolláha Alího Chameneího vydali dobrovolníci ze všech koutů země.

Írán odmítl pomoc, kterou nabídly USA, Turecko, Tchaj-wan, Singapur a Německo. Vláda v Teheránu uvedla, že situaci zvládne sama.

Írán se už měsíce potýká se sankcemi USA, Evropské unie i spousty asijských zemí na dovoz jeho ropy, v důsledku čehož přichází o hlavní zdroj svých příjmů.

Minulá zemětřesení v Íránu
Červen 1990 - V provincii Gilan na severu Íránu zemřelo v důsledku zemětřesení na 40 000 lidí.
Únor 1997 - Zhruba tisíc mrtvých na severozápadě po otřesech o síle 5,5 stupně Richterovy škály
Květen 1997 - Přes 1 600 obětí na východě, zemětřesení mělo sílu 7,1 stupně Richterovy stupnice
Prosinec 2003 - Zemětřesení o síle 6,6 stupně zničilo starodávné město Bam. Zemřelo přes 25 000 lidí.
Únor 2005 - Více než 500 lidí zemřelo při zemětřesení u Zahranu.
zdroj: BBC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám