Hlavní obsah

Syrští vzbouřenci obvinili Asada z použití zbraní hromadného ničení

Novinky,

Poté, co syrští povstalci opustili předměstí Halabu Salahaddín, obvinili režim Bašára Asada z nasazení zbraní hromadného ničení. Podle představitelů Svobodné syrské armády nasadili vojáci při bombardování čtvrti i tzv. termobarické bomby hromadného ničení, uvedl britský list Times.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V ulicích Halabu se ozývá střelbaVideo: Reuters

 
Článek

Velitelé Svobodné syrské armády uvedli, že při těžkém ostřelování halabské čtvrti Salahaddín byly tyto zbraně použity.

K situaci na frontě ve městě řekl listu Times bojovník Hosam Abú Mohammad: „Provedli jsme taktické stažení. Ve čtvrti nejsou žádní rebelové. Prorežimní síly nyní postupují v Salahaddínu.“ Rebelové se po prvním stažení ve středu pokusili ve čtvrtek čtvrť opět ovládnout, ale marně. [celá zpráva]

Rebelové a organizace na ochranu lidských práv potvrdili, že Halab byl a je těžce ostřelován dělostřelectvem i z bitevních vrtulníků. [celá zpráva]

Nezávislé potvrzení použití termobarické bomby ale neexistuje. Nelze vyloučit, že rebelové se takto snaží ospravedlnit stažení a ještě ukázat na beztak zvěrské chování Asadova režimu.

Nezávislé potvrzení použití termobarické bomby ale neexistuje. Nelze vyloučit, že rebelové se takto snaží ospravedlnit stažení a ještě ukázat na beztak zvěrské chování Asadova režimu.

Podle Abú Mohammada právě tyto bomby vytvářely stěny ohně a způsobily značné škody ve čtvrti: „Byl zabit velký počet civilistů. Srovnáno se zemí bylo čtyřicet budov.“

Termobarické bomby

Termobarické nebo též aerosolové bomby vytvářejí mohutnou tlakovou vlnu. Využívají toho, že měrná energie uhlíkových paliv je větší, než jakou mají výbušniny. Uhlíkové palivo se rozptýlí nad cílem v podobě aerosolu, který se smísí se vzduchem. Pak se iniciuje jeho výbuch.

Zvlášť velký efekt mají tyto bomby v bunkrech. Za tlakovou vlnou je podtlak, který podle některých zpráv může potrhat plíce a zbavit lidi vzduchu, hlavní účinek má ale prvotní tlaková vlna a žár.

Sýrie uvedla, že zbraně hromadného ničení v konfliktu s rebely nepoužije. Nasadila by je podle svých slov, jen když by čelila útoku zvenčí. Asadův představitel to však uvedl pouze ve spojitosti s chemickými zbraněmi, k jejichž vlastnictví se Sýrie v tomto prohlášení představitele ministerstva zahraničí přiznala.

Zda má Sýrie zbraň v podobě termobarické bomby, není známo, navíc je otázka, zda by ji šlo považovat za zbraň hromadného ničení. Občas je uváděno, že není dovolená, protože patří mezi zápalné bomby, které konvence používat zakazují. Proto je Američané nazývají decentně zdokonalené výbušné zbraně.

Faktem ale je, že hlavním projevem je exploze. USA zbraň, jejíž kořeny sahají k nacistům, využily v Iráku a Afghánistánu při dobývání jeskynních komplexů. Mají ji ve výzbroji i Britové. Sověti ji použili v Afghánistánu a dále ji rozvíjejí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám