Hlavní obsah

Satelitní záběry Halabu potvrzují ostřelování z těžkých zbraní

– New York • Aktualizováno

Satelitní záběry z okolí syrského města Halabu potvrzují, že je terčem ostřelování těžkými zbraněmi. Podle Amnesty International kvůli nim vzrůstají obavy o osud obyvatel města. Na jednom snímku je vidět více než 600 kráterů, které mají zřejmě na svědomí dělostřelecké granáty.

Foto: Amnesty International

Krátery na satelitním snímku Anadanu

Článek

Podle Amnesty International jsou těžké zbraně používány i v těsné blízkosti obytných čtvrtí. Šest set kráterů bylo napočítáno na záběru nedalekého malého města Anadan, který byl pořízen 31. července. Amnesty v aktuálním úterním vyjádřením varuje před dopadem těžkých bojů v Halabu.

„Změnit nejlidnatější syrské město v bitevní pole má zničující dopady na civilisty. Zvěrstva se už páchají,“ uvedl manažer Amnesty International pro krize Christoph Koettl. „Syrská armáda a opoziční bojovnice musejí dodržovat mezinárodní právo, které jasně zakazuje uplatňovat taktiku a používat zbraně, které neumožňují rozlišovat mezi civilními a vojenskými cíli," dodal.

Podle Amnesty International by jak syrské ozbrojené síly, tak příslušníci ozbrojené opozice ze Svobodné syrské armády mohli být trestně odpovědní, pokud selhali při ochraně civilistů. Organizace varuje, že s růstem intenzity bojů v zalidněných oblastech je nebezpečí vystaveno více a více civilistů.

Povstalci ustupují

Povstalci, kteří v Sýrii bojují proti režimu prezidenta Bašára Asada, ve strategickém městě Halabu opouštějí pozice ve čtvrti Salahaddín. Oznámily to ve středu tiskové agentury s odvoláním na povstalecké zdroje. Boje v oblasti Halabu si ve středu vyžádaly nejméně 13 mrtvých.

"Stáhli jsme se, odešli jsme odtamtud," řekl povstalecký bojovník agentuře Reuters o vývoji v Halabu. Podle agentury zůstalo opuštěno kontrolní stanoviště, které minulý týden povstalci řídili.

Vládní bezpečnostní zdroje tvrdí, že čtvrť Salahaddín nyní ovládají armádní jednotky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám