Hlavní obsah

Egypt útočil ze vzduchu na islámské radikály na Sinaji

Novinky,
Káhira

Egyptské bezpečnostní síly ve středu potvrdily, že egyptské vojenské vrtulníky vypálily rakety na skupinu islámských radikálů na Sinajském poloostrově ve vesnici Tuma u Aríše. Zabito bylo na dvacet lidí, napsal server BBC.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Zničené egyptské obrněné vozidlo, které chtěli použít islámští radikálové k proniknutí do Izraele.

Článek

„Uspěli jsme při akci ve vesnici Tuma, zabili jsme dvacet teroristů a zničili tři obrněná vozidla patřící teroristům. Operace stále pokračuje," řekl velitel egyptské armády na Sinaji agentuře Reuters.

Dalších šest osob včetně jednoho civilisty byly zraněny.

Armáda podnikla útok poté, co získala informace, že ve vesnici se sešlo mnoho radikálů.

Další útok ze vzduchu byl podniknut v oblasti kolem Šajch Zavajid východně od Ariše. Tam trojici kontrolních stanovišť egyptské armády napadli bojovníci v autech. Vojáci jejich palbu opětovali a začali útočníky pronásledovat. Při útocích, po nichž podle agentury Reuters v ulicích města protestovaly stovky lidí proti násilnostem, utrpělo zranění šest lidí - tři vojáci, dva policisté a jeden civilista, který je v kritickém stavu.

Útoky Egypta byly odvetou za přepady u Aríše a za nedělní přepadení kontrolního stanoviště pohraničníků u hranic s Izraelem, při němž bylo zabito 16 lidí. Sedm z útočníků pak zabily izraelské jednotky, když se pokusili proniknout do Izraele. [celá zpráva]

Egyptští i izraelští představitelé přisoudili útok muslimským radikálům. Muslimské bratrstvo ale uvedlo, že za ním stojí izraelská tajná služba Mossad, což Izrael odmítl jako nesmysl. [celá zpráva]

Je to poprvé, co Egypt použil rakety na Sinaji od války s Izraelem v roce 1973.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám