Hlavní obsah

Nejméně 15 egyptských policistů zahynulo při útoku ozbrojenců

Káhira/Jeruzalém

Nejméně 15 egyptských policistů dnes zahynulo při útoku na policejní stanici na severu Sinaje u hranic s Izraelem. Dalších sedm jich bylo zraněno. Egyptské zdroje tvrdí, že za útokem stojí džihadisté z pásma Gazy. Část se jich poté pokusila proniknout do Izraele, kde byla ale zlikvidována.

Foto: Profimedia.cz

Ozbrojenci byli oblečeni jako beduíni, ti však nemají za cíl zabíjet. Ilustrační foto

Článek

Podle tiskových agentur ozbrojenci, oblečení jako beduíni, k policejnímu stanovišti přijeli ve dvou vozech ukradených egyptské policii. Podle izraelské armády se pak pokusili překonat hranici. Jedno auto explodovalo na hraniční čáře a druhé zničil izraelský vrtulník. Ve druhém vozidle zahynuli tři útočníci.

Egyptský prezident Muhammad Mursí svolal po útoku vojenskou radu státu, aby projednala situaci. Izraelský ministr obrany Ehud Barak vyzval Káhiru, aby se snažila ze své strany lépe zabezpečovat společné hranice.

Konflikty mezi úřady a beduíny nejsou na Sinaji nijak výjimečné. Tyto nomádské kmeny ale nejčastěji unášejí turisty nebo blokují silnice. Jejich akce, kterými se snaží vynutit propuštění svých příbuzných nebo zlepšit životní podmínky ve svých oblastech, končí většinou bez újmy na zdraví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám