Hlavní obsah

Ze Sýrie prchnul její jediný kosmonaut, postavil se proti Asadovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Syrský režim přišel o jednoho z prominentních občanů země zmítané občanskou válkou. V neděli uprchl do Turecka jediný syrský kosmonaut a pilot vojenského letectva Muhammad Ahmad Farís.

Foto: Profimedia.cz

Vlevo Muhammad Faris na snímku z roku 1987 se sovětskými kosmonauty Alexandrem Viktorenkem (uprostřed) a Alexandrem Alexandrovem.

Článek

Podle agentury AFP ještě předtím navštívil sídlo povstalecké Syrské svobodné armády v Halabu, odkud sám pochází, aby projevil solidaritu s ozbrojenou opozicí bojující proti vládním silám věrným prezidentovi Bašáru Asadovi.

Farís, který se prý pokusil o emigraci ze Sýrii již třikrát, se dostal jako první Syřan do vesmíru v roce 1987 na palubě tehdy sovětské lodi Sojuz letící na kosmickou stanici Mir. Obdržel za to titul Hrdiny Sovětského svazu a Leninův řád, připomněla turecká tisková agentura Anadolu.

Zatímco oficiální syrská místa na informaci o Farísově útěku zatím nereagovala, protirežimní aktivisté projevili humor na internetových sociálních sítích. Objevilo se tak kupříkladu tvrzení, že syrská vláda v odvetě za kosmonautovu emigraci vyhostila velvyslance Měsíce.

Úsměvy vyvolalo i nedávné prohlášení syrského ministra zahraničí Valída Mualima, podle něhož je protivládní povstání výsledkem celosvětového spiknutí proti Sýrii. "Nyní jde opravdu přímo o mezigalaktické a vesmírné spiknutí proti Asadovi," napsal jeden bloger.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám