Hlavní obsah

Kvůli snižování životní úrovně se upálil už druhý Izraelec

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

V Izraeli během několika málo dnů zemřel již druhý muž, který se zapálil na protest proti snižování životní úrovně. Pětačtyřicetiletý válečný veterán upoutaný na vozík Akiva Mafi zemřel ve středu v nemocnici na následky svých zranění z pondělka, informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Žena v Jeruzalémě protestuje proti vládní politice rozpočtových škrtů.

Článek

Mafi se v pondělí na autobusové zastávce ve městě Jehud polil benzínem a zapálil. Jeho přátelé uvedli, že se tak stalo po vysilující snaze o sociální dávky. Muž, jehož na kolečkové křeslo upoutala mrtvice v důsledku válečného zranění, utrpěl popáleniny na 70 procentech těla. Svědkové vypověděli, že před činem křičel, že má dluhy.

Jeho bratr později přiznal, že Mafi před pár dny řekl sestře, že bude následovat Mošeho Silmana. Ten se zapálil během demonstrace v Tel Avivu 14. července a zemřel o dva týdny později. Sedmapadesátiletý Silman po sobě zanechal vzkaz pro premiéra Benjamina Netanjahua, v němž jeho konzervativní vládu obvinil z toho, že „bere chudým a dává bohatým“.

Netanjahu v úterý označil sebeupálení obou mužů za tragická, když v televizi obhajoval nové rozpočtové škrty a zvýšení daní.

Reklama

Výběr článků

Načítám