Hlavní obsah

Ze syrského Halabu uprchlo před boji 200 000 lidí

Halab/New York

Boje v druhém největším syrském městě Halabu (Aleppo) nabírají na intenzitě a jen za poslední dva dny před nimi uteklo na 200 000 lidí. V pondělí to uvedla komisařka OSN pro humanitární záležitosti Valerie Amosová, podle níž množství lidí v městě uvízlo uprostřed bojů a potřebuje okamžitou pomoc.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Obyvatelky Halabu

Článek

„Není známo, kolik lidí zůstává uvězněno v místech, kde pokračují boje. Vyzývám obě bojující strany, aby zajistily, že se civilisté nestanou terči, a dovolily přístup humanitárním organizacím,“ uvedla Amosová s tím, že spousta obyvatel se skrývá v městských školách a dalších veřejných budovách.

Syrský exodus
Turecko - 43 387 uprchlíků
Jordánsko - 36 824 uprchlíků
Libanon - 31 596 uprchlíků
Irák - 8 445 uprchlíků
Další milión lidí je na útěku na syrském území.
Zdroj: Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR)

Vládní síly zahájily v sobotu pozemní ofenzivu proti povstalcům po týden trvajícím ostřelování a náletů. Podle BBC trpí obyvatelstvo nedostatkem potravin a elektrické energie. Armáda sice rebely početně předčí, povstalci však vedou guerrilovou válku v ulicích, z nichž je těžké je rychle vytlačit.

Foto: Zohra Bensemra , Reuters

Povstalec v Halabu

Těžké boje jsou hlášeny hlavně z jihozápadní a severovýchodní části města.

Podle agentury AFP se rebelové také zmocnili kontrolního stanovištěm Anadan asi pět kilometrů na severozápad od města a do jejich rukou padlo i několik obrněných armádních vozidel. Podle komentářů by to znamenalo, že mají povstalci volnou cestu k turecké hranici.

Foto: Reuters

Zničený autobus v Halabu

Mezitím v pondělí na stranu povstalců přešel syrský chargé d'affaires v Londýně Chálid Ajúbí. Uvedl, že už nechce reprezentovat režim, který páchá „násilné kroky proti vlastnímu lidu“.

Těžké boje jsou hlášeny i z měst Homs a Rastan. Do Turecka podle Ankary navíc nově zběhlo 12 policejních důstojníků. Turecko k tomu posílilo raketovou obranu na hranici.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám