Hlavní obsah

Američané informovali Izrael o plánech útoku na Írán, tvrdí list Haarec

Hlavní bezpečnostní poradce vlády amerického prezidenta Baracka Obamy Tom Donilon informoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o amerických plánech na možný útok na Írán. V den, kdy je v Izraeli na oficiální návštěvě Obamův soupeř v prezidentských volbách, republikán Mitt Romney, to napsal list Haarec. Vysoký činitel izraelské vlády, který si nepřál být jmenován, ovšem tuto informaci na dotaz agentury Reuters popřel.

Foto: Jim Hollander, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Deník uvedl, že se Donilon snažil Izrael ujistit, že Washington je připraven zakročit vojensky, pokud by diplomacie a sankce Írán nepřesvědčily, aby se vzdal svého jaderného programu, který podle USA i Izraele slouží vojenským účelům. Írán ale vojenskou povahu svého programu popírá.

Podle Haarecu Donilon o údajném americkém plánu informoval Netanjahua během své červencové návštěvy v Izraeli.

Izraelská strana schůzku s tímto obsahem popírá

"Nic v tom článku není správné. Donilon se s premiérem nesešel na večeři, nesešel se s ním mezi čtyřma očima a nepředložil mu plány na útok na Írán," řekl izraelský činitel, kterého citovala agentura Reuters.

Spojené státy se přitom ve své politice vůči zatím Íránu soustřeďovaly na uvalování a prosazování sankcí, a také na diplomacii.

Republikánský kandidát na prezidenta USA Mitt Romney, který se cestou do Izraele snaží nasbírat politické body před volbami, už se sešel k jednání s izraelským premiérem Netanjahuem. Později ho čeká ještě setkání s premiérem palestinské samosprávy Salámem Fajadem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám