Hlavní obsah

Obama varoval Sýrii ohledně chemických zbraní, jsou prý u hranic

Washington/Damašek

Americký prezident Barack Obama v noci na úterý varoval syrského prezidenta Bašára Asada a jeho vládu, že se budou zodpovídat, pokud nasadí chemické zbraně. Damašek v pondělí řekl, že chemické zbraně nikdy nepoužije proti syrskému lidu, ale mohl by k nim sáhnout v případě útoku zvenčí. Sýrie tak poprvé oficiálně přiznala existenci těchto zbraní. Podle opozice s nimi manipuluje a přesunula je k hranicím.

Foto: Reuters

Vyhořelý obrněný transportér v Damašku

Článek

"My, členové velení FSA (Svobodné syrské armády), víme přesně, kde tyto zbraně jsou. Oznamujeme, že (prezident Bašár) Asad některé z nich a také zařízení na míchání chemických látek rozmístil na letištích u hranice," uvedla FSA v prohlášení, v němž ale není místo blíže specifikováno.

Režim podle textu se "zbraněmi hromadného ničení manipuluje už několik měsíců s cílem zvýšit napětí a vyvolat tlak na mezinárodní společenství".

Varování USA

„Budou se zodpovídat mezinárodnímu společenství a USA, pokud by udělali tu tragickou chybu, že by použili tyto zbraně,“ vzkázal podle BBC syrskému vedení Barack Obama. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun řekl, že jen myšlenka na nasazení těchto zbraní je hanebná.

Mluvčí syrského ministerstva zahraničí Džihád Makdisí reagoval na zprávy uprchlých diplomatů a dezertérů, že je Asadův režim pod tlakem schopen nasadit proti rebelům chemické zbraně. [celá zpráva]

Uvedl, že tyto zbraně jsou bezpečně uloženy a Sýrie je nikdy nepoužije proti civilistům. Nasadí je pouze v případě agrese zvenčí. Po rozruchu, který jeho prohlášení vyvolalo, dodal, "pokud takové arzenály existují".

Podle ročenky Jane´s přinášejících informace o výzbroji má Sýrie ve skladech yperit, sarin a nervový plyn VX. Má čtvrté největší zásoby chemických zbraní na světě. Země je vyrábí od počátku osmdesátých let.

Sýrie je jednou ze sedmi zemí, která nepodepsala Úmluvu o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní a jejich zničení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám