Hlavní obsah

Boje v Sýrii zasáhly centrum Damašku, rebelové sestřelili vrtulník

– Damašek • Aktualizováno

Boje v Sýrii v úterý dál zesílily a přenesly se i do centra Damašku. Střelba byla zaznamenána i na Bagdádské ulici a v okolí centrální banky, odkud byla slyšet střelba z kulometů. Opozice oznámila, že zahájila operaci Damašský vulkán, do které koncentrovala veškeré síly. Syrská armáda nasadila kromě tanků i vrtulníky. Povstalci uvedli podle agentury Reuters, že jeden střelili.

Foto: Reuters

Hořící pneumatiky blokují silnici z Džubáru do Damašku.

Článek

Urputné střety mezi jednotkami prezidenta Bašára Asada a povstaleckými oddíly trvají v metropoli od neděle a opoziční síly je označují za "bod zlomu". Vzbouřenci jsou nyní lépe vyzbrojení a organizovaní. Vyzvali, aby jejich ofenzíva byla podpořena útoky proti pozicím a kontrolním stanovištím armády na území celé země. Muslimské bratrstvo žádá Syřany, aby se přidali k rozhodující bitvě proti režimu.

V pondělí opozice oznámila obsazení dvou čtvrtí. Midan se nachází v širším centru města a Tadamon ve východní části metropole. Armáda je ostřelovala z minometů. [celá zpráva]

V úterý se podle agentury AP bojovalo ve čtyřech damašských čtvrtích. Vedle zběsilých útoků armády na obsazené čtvrtě, které ostřelovala armáda z děl, se bojuje i na opačné straně města ve čtvrtích Barzah a Kabún. Syrské vládní síly v úterý poprvé nasadily vrtulníky do bojů o Damašek. Povstalci uvedli, že jeden sestřelili.

"Vrtulníky létají nízko, je snadné je zaměřit protiletadlovými zbraněmi," citovala opoziční zdroj agentura Reuters.

Exodus

Turecké zdroje podle agentury Reuters oznámily, že mezi 1280 Syřany, kteří uprchli ze země za posledních 24 hodin, je i zběhlý armádní generál. V Turecku našlo útočiště 18 syrských generálů a neupřesněný počet dalších armádních důstojníků s celkem 68 rodinnými příslušníky. Počet syrských uprchlíků v Turecku se po noci zvýšil na úterý podle zdroje Reuters už na 42 680 osob.

Irácká vláda vyzvala občany své země, kteří se zdržují v Sýrii, aby se vzhledem k horšící se situaci okamžitě vrátili do vlasti. Podle odhadů OSN je v Sýrii stále asi milión iráckých uprchlíků a 3000 dalších jich v lednu požádalo o azyl. Z Iráku uprchli před sektářským násilím v letech 2005 až 2007.

Rusko dál podporuje Asada

V Moskvě se sešel zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Kofi Annan s prezidentem Vladimirem Putinem, který mu vyjádřil podporu: "Vždy jsme podporovali a i nyní podporujeme vaše úsilí o obnovu občanského smíru."

Annan při setkání s Putinem prohlásil, že syrská krize se nachází na křižovatce: "Jsme v klíčovém bodu možného obratu a jsem rád, že mohu s ruským vedením všechny možnosti posoudit."

Rada bezpečnosti má projednat návrh rezoluce, která by prodloužila mandát pozorovatelů OSN v Sýrii. Západ chce, aby v rezoluci byl zahrnut článek VII Charty OSN, který umožňuje postih za neplnění rezoluce OSN, a to od sankcí až po použití síly. Rusko se proti takové formulaci ostře staví a hrozí, že bude rezoluci vetovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám