Hlavní obsah

Bohatí turisté si v Egyptě pořizují nezletilé nevěsty na léto

– Washington

Bohatí arabští turisté ze zemí Perského zálivu si v Egyptě pořizují "nevěsty na léto". Přechodné svazky s mnohdy nezletilými dívkami nejsou právně závazné a končí po odjezdu turistů zpět domů. Uvedlo to americké ministerstvo zahraničí ve své zprávě o obchodu s lidmi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Americká diplomacie tvrdí, že přechodné sňatky často usnadňují sami rodiče dívek, kteří z nich mají prospěch. Mnohdy s nimi souhlasí i samy "letní nevěsty", většinou dívky z chudých rodin, aby tak pomohly příbuzným.

Televize Al-Arabíja, která o zprávě amerického ministerstva zahraničí informovala, citovala britský list The Daily Mail, podle kterého bohatí turisté za zprostředkování sňatku platí od 500 dolarů (asi deset tisíc korun) až po 5000 dolarů.

Mladé dívky, z nichž některým je méně než osmnáct, pak arabští turisté využívají jako sexuální otrokyně nebo služebnice. Některé z nich si jejich "manželé" odvezou do vlasti, aby sloužily jejich manželkám.

Odložené nevěsty pak často nutí k prostituci

Dívky, které zůstanou v Egyptě, často čelí předsudkům a mají problémy uzavřít tradiční sňatek. Některé z nich si vezmou Egypťané, aby je následně nutili k prostituci.

Egyptské zákony zakazují sňatky mezi egyptskými ženami a cizinci, pokud je věkový rozdíl mezi nimi více než deset let. Právní norma má bránit obchodování s lidmi. Zprostředkovatelé sňatků ale falšují rodné listy. Ženy se pak podle nich zdají být starší a muži mladší.

Egypt přesto podle diplomacie USA učinil pokrok v boji proti obchodu s lidmi. Kvůli politické nejistotě po loňském svržení prezidenta Husního Mubaraka se ale Káhiře nedaří zajistit dodržování příslušných zákonů nebo poskytovat údaje o trestních řízeních v těchto věcech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám