Hlavní obsah

Clintonová: USA nechtějí Egyptu radit, ale pomáhat

Káhira

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová v sobotu v Káhiře potvrdila "pevnou podporu", kterou její země poskytuje plánu na postupný přechod Egypta k demokracii. Šéfka americké diplomacie to prohlásila na tiskové konferenci po svém prvním setkání s nově zvoleným prezidentem Egypta Muhammadem Mursím.

Foto: ČTK/AP

Ministryně zahraničních věcí USA Hillary Clintonová

Článek

"Přijela jsem do Káhiry, abych potvrdila pevnou podporu, kterou Spojené státy poskytují egyptskému lidu a jeho přechodu k demokracii," řekla ministryně na tiskové konferenci, kterou uspořádala spolu s egyptským ministrem zahraničí Muhammadem Amrem. "Chceme být dobrými partnery a podpořit demokracii, která zde vyrůstá díky odvaze a obětem egyptského lidu," dodala.

Vyslovila se pro dialog a kompromis, který by měl problémy egyptského přechodného období vyřešit. Do Egypta přijela v období vážných sporů, které vyvolal verdikt egyptského ústavního soudu o rozpuštění parlamentu, ve kterém měli převahu islamisté. Prezident Mursí tento výrok zrušil a předseda rozpuštěné dolní komory vyzval členy sboru, aby znovu zasedli.

Clintonová zvlášť zdůraznila, že egyptskému lidu a jeho zvoleným zástupcům nepřijela radit. "Chceme vám pomoci, ale víme, že rozhodovat nebudeme my, nýbrž egyptský lid," konstatovala.

Clintonová se má v neděli v Káhiře sejít s předsedou Nejvyšší rady ozbrojených sil Husajnem Tantávím. V programu má také schůzku s vedením egyptských koptů a zástupkyněmi místních ženských organizací.

Podle amerických diplomatů chce dát ministryně v Egyptě najevo, že "klíčový k řešení problémů je dialog, jímž se země může vyhnout nestabilitě a konfrontacím, které mohou ohrozit přechodné období".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám