Hlavní obsah

Izraelského expremiéra Olmerta uznal soud vinným ze zneužití důvěry

Novinky, rei
Jeruzalém
Aktualizováno

Soud v Izraeli v úterý zprostil bývalého premiéra Ehuda Olmerta dvou ze tří obvinění z korupce. V třetím případě byl expremiér uznán vinným - podle soudu zneužil důvěru. Obvinění se vztahovala k době, kdy byl Olmert starostou Jeruzaléma a vládním ministrem.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert

Článek

Olmert byl obžalován z braní úplatků, podvodu, zneužití důvěry a daňového úniku. Těchto činů se měl dopustit jako starosta Jeruzaléma a ministr průmyslu v letech 1993 až 2006. Soud ho zbavil obvinění z finančních machinací, korupce a úplatkářství, z nichž jedno vedlo k jeho odchodu z vlády v roce 2008.

Proces s Olmertem začal předloni v únoru. Před soudem v Izraeli tak vůbec poprvé stanula osoba, která řídila vládu. Olmert tvrdí, že je nevinný. "Když jsem sem přišel před několika měsíci poprvé, řekl jsem, že přicházím jako nevinný muž a že jako nevinný odtud také odejdu,“ uvedl při zahájení procesu Olmert.

Podle soudu se ale bývalý předseda vlády dopustil zneužití důvěry v tzv. aféře Investment Center. Jako ministr průmyslu a práce podle soudu příliš stranil svému bývalému spolupracovníkovi Urimu Messerovi.

Na vynesení trestu se teprve čeká, verdikt padne příští rok v únoru.

Olmert navíc figuruje ještě v jednom korupčním skandálu, kde čelí z převzetí úplatku. Kromě něj je obviněno 11 dalších osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám