Hlavní obsah

Svět prý slibuje Afghánistánu dalších 16 miliard dolarů pomoci

– Tokio

Mezinárodní společenství nabízí Afghánistánu i po stažení mezinárodních jednotek pomoc ve výši překračující 16 miliard dolarů (335 miliard korun). Platí to pro období 2012 až 2015. Vyplývá to podle agentury DPA z hostitelských zdrojů v neděli zahájené mezinárodní konference o obnově Afghánistánu v Tokiu.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

Afghánský prezident Hamíd Karzáí na úvod konference slíbil boj proti korupci ve své zemi. Afghánistán se má v závěrečném dokumentu konference výměnou za pomoc zavázat k řadě opatření od konání svobodných a spravedlivých voleb přes zlepšení správy země až po boj proti korupci.

Afghánský prezident slíbil zesílený boj proti korupci. Přes pokrok, jehož bylo podle něj v posledních deseti letech dosaženo, je situace v zemi nadále "ohrožena" a hospodářství nevyspělé.

Zbývá mnoho let tvrdé práce

Karzáí připustil, že korupce podkopává efektivitu mezinárodní pomoci. Podle něj bude ještě vyžadovat "mnoho let" tvrdé práce, než Afghánistán dosáhne soběstačnosti. Země podle něj stále čelí velkým rizikům pocházejícím z terorismu a extremismu.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun konstatoval, že Afghánistán je navzdory "reálnému pokroku" v oblasti bezpečnosti a rozvoje nadále "křehký". Ve svém proslovu před delegáty zhruba 70 donátorských a sousedních zemí i mezinárodních organizací varoval před "krátkodobým" myšlením.

Před afghánský lid je podle něj třeba postavit dlouhodobou perspektivu lepší budoucnosti. Také je nutné rozptýlit obavy, že mezinárodní společenství zemi opustí. Zapomenout se nesmí na "humanitární" požadavky a uprchlíky, zdůraznil šéf OSN. Také je nutno udělat víc pro děti a ženy v Afghánistánu.

Ročně 84 miliard korun

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle podtrhl, že za slíbenou několikamiliardovou pomoc musí Afghánistán provést reformy. To podle něj vyžaduje kvalitnější vládnutí v Afghánistánu.

Svět Afghánistánu věnuje každoročně čtyři miliardy dolarů (téměř 84 miliardy korun) civilní pomoci. Kromě toho bylo zemi přislíbeno 4,1 miliardy dolarů na posílení bezpečnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám