Hlavní obsah

Atentáty na poutníky v Iráku mají přes třicet obětí

Novinky,
Bagdád

Irák ve středu zažil další vlnu pumových atentátů, která si vyžádala nejméně 35 obětí. Nejtragičtější následky měla exploze nálože v autě u města Dívaníja, kde podle agentury Reuters zahynulo 25 osob a zraněno bylo dalších čtyřicet.

Foto: Mushtaq Muhammed , Reuters

Irácký voják na místě útoku v Karbale

Článek

Auto v Diváníji bylo zaparkované poblíž šíitské mešity, kde se scházeli poutníci mířící do Karbaly, kde si připomenou narození Imáma Mahdího.

V samotném centru Karbaly explodovaly dvě nálože v autech v centru u trhu se zeleninou. Podle agentury DPA šlo o sebevražedné atentáty, které si podle zdrojů z místní nemocnice vyžádaly sedm mrtvých a 40 zraněných.

Foto: Mushtaq Muhammed , Reuters

Následky atentátu v Karbale

Terčem posledního útoku bylo podle stanice BBC město Tadží, kde zahynuli tři lidé. Terčem útoku v tomto případě nebyli šíitští poutníci. Mezi oběťmi je policista. Zraněno také bylo dalších patnáct osob.

Počet atentátů v Iráku v posledních týdnech prudce roste. Červen byl nejkrvavější měsíc. Jen v jeho druhé polovině tam zahynulo přes dvě stě lidí. [celá zpráva]

Většinou šlo o šíity mířící na posvátná místa. Panují proto obavy, že se v zemi opět rozhořelo sektářské násilí, které Američané jen s obtížemi zvládali. Po jejich odchodu se bezpečnostní situace zhoršuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám