Hlavní obsah

Sýrie nechce válku s Tureckem, Asad se omluvil za sestřelení letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Syrský prezident Bašár Asad tureckému tisku řekl, že nepřipustí, aby současné napětí mezi Sýrií a Tureckem vyústilo v otevřený ozbrojený konflikt. Vztahy mezi oběma státy zhoršil červnový sestřel tureckého průzkumného letadla RF-4E Phantom u Sýrie. Asad podle agentury Reuters prohlásil, že by si býval přál, aby se to nidky nestalo.

Foto: Profimedia.cz

Turecký RF-4E Phantom

Článek

"Dozvěděli jsem se, že to (letadlo) patří Turecku až poté, co bylo sestřeleno. Říkám na sto procent: 'Kéž bychom jej bývali nesestřelili'," citoval Asada ve svém vydání turecký deník Cumhuriyet.

Průzkumný stroj vletěl podle Ankary do syrského vzdušného prostoru jen nakrátko. Byl sestřelen až poté, co opustil syrský vzdušný prostor a dopadl do mezinárodních vod. Trosky letounu a oba členy posádky se zatím nepodařilo najít. [celá zpráva]

Turecko byla po léta spojencem Bašára Asada, ale loni po propuknutí nepokojů se obrátilo proti němu a začalo podporovat protiasadovskou opozici.

Podle Asada se vojenské letadlo pohybovalo v koridoru, kterého využily izraelské letouny v minulosti k bombardování Sýrie. V roce 2007 podle OSN Izrael podnikl nálet na skoro dokončený syrský jaderný reaktor, ve kterém by údajně bylo možné vyrábět jaderné hlavice.

"Jsme ve válečném stavu a jakékoli neidentifikované letadlo je nepřátelským letadlem," podotkl Asad. Turecká strana nicméně tvrdí, že stroj vydával identifikační signál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám