Hlavní obsah

Turecko poslalo stíhačky k syrské hranici

Ankara

Turecké stíhačky od neděle třikrát vzlétly k syrské hranici kvůli akcím syrských vrtulníků, uvedlo v pondělí turecké letectvo. Ankara poslala na hranici také tanky a jednotky protivzdušné obrany.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turecký stíhací bombardér F-16 se vrací na základnu.

Článek

Dvojice stíhacích letounů odstartovala poprvé v neděli ze základny Incirlik na jihu Turecka. Syrské transportní vrtulníky Mi-8 a Mi-17 byly v té době asi čtyři kilometry od hranice. Dvojice stíhaček startovala od neděle celkem třikrát.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan po sestřelení tureckého průzkumného RF-4E Phantomu schválil změny postupu při možné ohrožení země na hranicích se Sýrií. Povolil považovat za hrozbu a za vojenský cíl jakýkoli syrský stroj, který se přiblíží k hranici.

Sýrie tvrdí, že 22. června její protiletecká obrana turecké letadlo sestřelila nad syrskými výsostnými vodami. Turecko přiznává, že letadlo v tomto prostoru bylo omylem několik minut [celá zpráva], ale že sestřeleno bylo v mezinárodním prostoru.[celá zpráva]

Turecko-syrské spojenectví vzalo za své, když syrská armáda loni začala začala zabíjet civilisty, kteří se účastnili protivládních demonstrací. Turecká vláda vyzývá několik měsíců syrského prezidenta Bašára Asada k odstoupení, v uprchlických táborech v tureckém pohraničí je na 35 000 Syřanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám