Hlavní obsah

Egyptský prezident chce, aby po jeho boku vládla žena

Právo, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Přepsat historii Egypta se rozhodl nový prezident Muhammad Mursí. Do funkcí svých zástupců se rozhodl jmenovat ženu a představitele křesťanské menšiny. Televizi CNN to oznámil Mursího poradce Ahmed Dejf.

Foto: Reuters

Egyptský prezident Muhammad Mursí

Článek

„Poprvé v egyptské historii, nejen novodobé, ale vůbec celé, bude zastávat tuto funkci žena,“ řekl Dajf.

Mursí v prezidentských volbách kandidoval za islámské hnutí Muslimské bratrstvo. Jeho vítězství vyvolalo obavy z příklonu Egypta k radikálnímu islámu. Mursí se snažil všeobecně panující strach rozmluvit už svým prvním veřejným vystoupením, kdy ujistil, že svět nemusí mít z vývoje v Egyptě žádné obavy.

Slíbil, že v Egyptě bude svoboda projevu a že lidská práva budou dodržována. Výslovně řekl, že to je právo všech Egypťanů: muslimů i křesťanů, žen i dětí. Podle jeho slov jsou „ženy rovnoprávné s muži a z Egypta zcela jistě nebude islámský stát“.

Reklama

Související články

Egyptský prezident vyzval zemi k jednotě

Nový egyptský prezident Muhammad Mursí, kterého do voleb vyslalo Muslimské bratrstvo, vyzval k národní jednotě. Dodal, že bude prezidentem všech Egypťanů. Zemí...

Výběr článků

Načítám