Hlavní obsah

Jsme ve válce, prohlásil syrský prezident Asad. A chce vyhrát

Novinky,
Damašek
Aktualizováno

Syrský prezident Bašár Asad v úterním projevu k nové vládě řekl, že jeho země je „ve válečném stavu“. Současně uvedl, že hlavním úsilím nového kabinetu je konflikt vyhrát, uvedla BBC. V Sýrii propukly protesty proti Asadovi 15. března loňského roku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při útoku na syrskou provládní televizi zemřeli tři její pracovníciVideo: Reuters

 
Článek

„Ze všech úhlů pohledu žijeme ve válečném stavu,“ řekl otevřeně Asad to, co mnozí světoví politici jen opatrně naznačovali, když varovali, že konflikt hrozí přerůst v celoplošnou občanskou válku. Asad pak dodal, co má být hlavním cílem: „Když jsem ve válce, všichni politici a všechny strany a sektory je potřeba řídit tak, aby se tato válka vyhrála.“

Asad se pustil i do zemí, které jej vyzývají, aby odstoupil. Řekl, že Západ jen bral a nikdy nedával, a to platilo vždy. „Chceme dobré vztahy se všemi zeměmi, ale musíme vědět, kde leží naše zájmy.“

Foto: Reuters

Syrský prezident Bašár Asad při projevu na univerzitě v Damašku

Útok na televizi 

Podle syrské státní televize vzbouřenci zaútočili na sídlo provládní televize Al-Ichbáríja a zabili sedm jejích zaměstnanců. Spoutali je a zavraždili. Zpravodajskou místnost zničil výbuch.

Podle jednoho z přeživších zaměstnanců muži zaútočili ve čtyři hodiny ráno na televizní budovy, zajali stráže a vhodili dovnitř výbušniny. Jemu převázali oči páskou a odvezli ho o několik desítek metrů dál, kde uslyšel výbuch. Další zajaté si ponechali jako rukojmí. Hlavní studio je podle agentury SANA zcela zničeno.

Fotograf agentury AP, který byl na místě útoku ve městě Druša asi 20 kilometrů jižně od hlavního města, sdělil, že pět mobilních jednotek využívaných jako studia a kanceláře se zřítilo. Dřevěné části stále hořely, na místě byla krev, ve stěnách jiných objektů pak stopy po kulkách.

Boje u Damašku

V zemi nadále pokračují tvrdé boje. Podle vzbouřenců bylo ostřelování předměstí Damašku nejtvrdší od počátku konfliktu. Bojovalo se u mostu poblíž pozic republikánské gardy u Hamá a Kadsayi.

Zahraniční zpravodajové uvedli, že skutečnost, že se bojuje poblíž pozic republikánské gardy, svědčí o tom, že vzbouřenci si více věří. Také představitel opozice Rami Abdal Rahmán řekl AFP: „To je poprvé, co režim použil dělostřelectvo tak blízko hlavnímu městu.“ Podle něj v Kadsayi zahynulo deset osob. Celkem mělo v Sýrii v úterý zahynout 58 osob.

Syrská státní televize oznámila, že v těchto bojích byly zabity desítky teroristů a další byli zajati. Jsou mezi nimi i zahraniční bojovníci.

Podle opozice od loňského března zahynulo 15 800 Syřanů, z nichž téměř 11 000 byli civilisté a 4 000 vojáci, zbylí pak bojovníci opozice. Vůbec nejkrvavější byl měsíc od 26. května, v němž zahynulo přes 3400 osob, jenom v týdnu od 18. do 24. června pak 916 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám