Hlavní obsah

Dva mladíky chtějí v Emirátech popravit za prodej 20 gramů marihuany

– Dubaj/Londýn

Soud v Abú Zabí odsoudil k trestu smrti dva muže za prodej 20 gramů marihuany. Podle místního listu 7Days jde o 21letého Brita a o dva roky mladšího Syřana. Britské velvyslanectví ve Spojených arabských emirátech (SAE) oznámilo, že je s Britem v kontaktu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Britský občan byl ve Spojených arabských emirátech odsouzen k trestu smrti," potvrdila britská ambasáda v SAE verdikt agentuře Reuters. "Zůstaneme v kontaktu s tímto mužem a jeho právními zástupci a budeme mu dál poskytovat adekvátní konzulární pomoc," dodalo velvyslanectví.

Mluvčí londýnského ministerstva zahraničí upřesnil, že jeho úřad byl v kontaktu s představiteli SAE, ale že nemůže vstupovat do tamních soudních procesů.

Oba muži se pokusili prodat policejnímu provokatérovi 20 gramů marihuany za 1500 dírhámů (8500 korun).

V Emirátech padají přísné tresty

Zákony týkající se drog jsou v SAE, jejichž součástí je i Abú Zabí, velmi přísné. Držení jakéhokoli množství je trestné. Před pěti lety byl ke čtyřletému trestu odsouzen Kanaďan, který měl při mezipřistání z Afghánistánu v kapse 0,6 gramu hašiše a dvě makovice. Pracoval v Kandaháru z pověření Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu jako vládní poradce pro boj s pěstováním máku.

Z roku 2007 je případ Itala odsouzeného rovněž na čtyři roky vězení za to, že u něj celníci našli setinu gramu hašiše. Tentýž trest dostal téhož roku Brit za držení 0,7 gramu marihuany.

Reklama

Výběr článků

Načítám