Hlavní obsah

Česko posílá peníze na pomoc strádajícím civilistům v Sýrii

Praha
Aktualizováno

Česká republika prostřednictvím ministerstva zahraničních věcí pošle do Sýrie 3,5 miliónu korun. Částka má pomoci strádajícímu obyvatelstvu sužovanému déle než rok trvajícím konfliktem. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg schválil poskytnutí humanitární pomoci ve středu, uvedlo ve čtvrtek ministerstvo.

Foto: Reuters

Syrské město Homs

Článek

"Pomoc určená pro lidi postižené probíhajícím konfliktem bude poskytnuta prostřednictvím Mezinárodního výboru Červeného kříže (ICRC), který v zemi působí ve spolupráci se Syrským arabským červeným půlměsícem od počátku krize," informovalo ministerstvo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ostřelování v Sýrii pokračuje, město Homs je zničenéVideo: Reuters

Agentura AP ve středu oznámila, že obě zmíněné organizace by se měly nově podílet na evakuaci civilistů z ostřelovaného syrského města Homs poté, co se tam povstalci s vládou dohodli na dočasném klidu zbraní. Do města jejich pracovníci ale stále vstoupit nemohou, protože boje pokračují.

"Syrské obyvatelstvo potřebuje pomoc jak vzhledem k přímým dopadům konfliktu (zranění, traumatizace, ztráta přístřeší a zdrojů obživy), tak vzhledem k selhávající infrastruktuře (dodávky vody, elektřiny, potravin a léků)," doplnil úřad.

Češi už na jaře přispěli na pomoc syrským uprchlíkům do okolních zemí částkou tři milióny korun.

Boje v Sýrii začaly loni v březnu. Vyžádaly si nejméně 10 000 obětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám