Hlavní obsah

Napětí v Egyptě roste, vyhlášení vítěze prezidentských voleb se odkládá

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Na pozadí zpráv o kritickém stavu loni svrženého prezidenta Husního Mubáraka a zrušení platnosti lednových parlamentních voleb otřásá Egyptem nový neklid. Volební komise ve středu oznámila odklad vyhlášení vítěze prezidentských voleb. Na hlavním káhirském náměstí ve středu v noci protestovaly tisíce opozičních přívrženců včetně zástupců za Mubáraka zakázaného Muslimského bratrstva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce lidí se sešly na demonstraci v KáhiřeVideo: Reuters

 
Článek

„Vnese to jen další napětí mezi lidi, měli by to zítra ukončit,“ prohlásil mluvčí bratrstva Nádir Umrán na adresu volební komise, jež měla původně výsledky prezidentské volby oznámit ve čtvrtek.

Komise však uvedla, že vyhlásí vítěze klání mezi posledním Mubárakovým premiérem Ahmadem Šafíkem a zástupcem bratrstva Muhammadem Mursím později, až přezkoumá všech asi 400 stížností na porušení volebních pravidel. Oba kandidáti tvrdí, že volby vyhráli.

Foto: Asmaa Waguih , Reuters

Lidé v Káhiře okupovali hlavní náměst Tahrír i v noci.

V zemi mezitím roste napětí a oznámení o odkladu vyhlášení posledních voleb mobilizovalo opozici. Lidi na Náměstí Osvobození v centru Káhiry svolalo Muslimské bratrstvo. Protestovali i proti Nejvyšší vojenské radě, která zemi od pádu Mubáraka dočasně spravuje.

Ta v důsledku rozhodnutí ústavního soudu z minulého týdne o neplatnosti zimních voleb do parlamentu vydala ústavní opatření, které jí dává mimořádné pravomoci k tvorbě zákonů a právo jmenovat komisi, jež navrhne znění nové ústavy. Nové parlamentní volby pak mají být až poté, co bude nová ústava přijata.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Demonstrace v centru Káhiry

Mubárakův stav je kritický

Zatímco společnost zůstává názorově rozpolcená a události dostávají stále nový obrat, leží 84letý exprezident Mubárak ve vojenské nemocnici v Káhiře. Jeho stav zůstává kritický, údajně utrpěl několik mrtvic a je napojen na přístroje.

Teprve před pár dny uložil egyptský soud Mubárakovi trest doživotního vězení za jeho podíl na smrti demonstrantů při nepokojích z loňského února.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám