Hlavní obsah

Na výzvu Muslimského bratrstva se sešly tisíce Egypťanů na demonstraci

Káhira
Aktualizováno

Muslimské bratrstvo v Egyptě úterý vyzvalo podle BBC k masovým protestům proti armádě, která v posledním týdnu převzala moc, když rozpustila parlament. Tisíce lidí výzvu vyslyšely a večer zamířily na káhirské náměstí Tahrír. Současně s odvoláním na oficiální výsledky bratrstvo oznámilo, že víkendové druhé kolo prezidentských voleb vyhrál jeho kandidát.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Demonstranti na káhirském náměstí Tahrír

Článek

Muslimské bratrstvo uvedlo, že proti dekretům vojenské rady, která si v neděli přisvojila moc, uspořádá další pochod miliónů. Tak se jmenovaly i předchozí velké demonstrace v zemi.

Večer se tisíce lidí sešly na náměstí Tahrír, kdy se poslanci ze Strany svobody a spravedlnosti, což je politická strana bratrstva, údajně pokusí proniknout do parlamentu na protest proti jeho rozpuštění.

Okolo budovy parlamentu jsou od odpoledne rozmístěni vojáci, kteří jim v tom mají zabránit.

Kandidát muslimského bratrstva prý vyhrál volby

Muslimské bratrstvo současně ohlásilo, že jeho kandidát na prezidenta Muhammad Mursí vyhrál prezidentské volby, když v druhém kole dostal 51,74 % hlasů, zatímco jeho protivník, bývalý premiér z dob Mubarakovy éry Ahmad Šafík jen 48,26 %.

Oficiální výsledky mají být zveřejněny až ve čtvrtek, ale volební komise je projednává napřed se stranami, takže jsou neoficiálně známy dříve. I experti očekávají, že Mursí vyhrál, a plyne to i z průzkumů.

Podle korespondenta BBC i vojenská rada, která zemi vládne, počítá s vítězstvím Mursího, i když Šafík porážku popírá, což je taky důvod, proč o víkendu rada vydala dekrety, které jí garantují moc. Ústavní soud minulý týden oznámil, že demokraticky zvolený parlament je v rozporu s ústavou. O víkendu jej rozpustila armáda. [celá zpráva]

Ta také uvedla, že poslance nahrazuje do nových voleb. Ty se uskuteční až po přijetí nové ústavy. Radu, která ji má připravit, ale také rozpustila a sama jmenuje novou. [celá zpráva]

Podle korespondenta BBC je ale mnoho Egypťanů s posledním vývojem v zemi smířeno. Bojí se, že by Muslimské bratrstvo změnilo Egypt ze sekulárního státu v náboženský.

Reklama

Výběr článků

Načítám