Hlavní obsah

V Pákistánu zastřelili populární zpěvačku, která se vzpírala zákazům Tálibánu

Populární pákistánská zpěvačka Ghazala Džavedová byla na severozápadě země nalezena zavražděná. Podle stanice CNN byla 24letá zpěvačka známá tím, že odmítala dodržovat zákaz tance a zpěvu, který prosazují islamisté z hnutí Tálibán. Podle policie šlo o rodinnou mstu, zpěvačka nedávno požádala o rozvod.

Foto: Profimedia.cz

Pákistánská policie. Ilustrační foto

Článek

Džavedová vydala více než dvacítku desek s písněmi zpívanými v jejím rodném jazyce paštštině a na severozápadě země obývaném paštunským etnikem platila za jednu z nejoblíbenějších zpěvaček. V pondělí večer ji v Péšávaru kdosi šestkrát střelil do hlavy, když se vracela z kosmetického salonu. Její otec, který ji doprovázel, byl také zabit.

Podle policie dvojici kulkami zasypali dva muži na motorce, kteří pak ujeli. Policie z podílu na vraždě podezírá bývalého manžela zpěvačky. Džavedová se s ním chtěla nechat rozvést a také podala žádost o rozvod poté, co podle pozůstalých zjistila, že měl další ženu, a protože jí prý bránil zpívat.

Žádosti o rozvod jsou vzácné

Ve velmi konzervativní muslimské společnosti na severozápadě země jsou žádosti o rozvod zcela mimořádné. Podle islámského práva může mít muž zároveň až čtyři ženy. Server CNN poznamenal, že žádost o rozvod, kterou zpěvačka podala loni, provázel velký zájem médií.

Péšávar je správním střediskem provincie Chajbar Paštunchvá. V regionu v posledních letech stoupl vliv pákistánského fundamentalistického hnutí Tálibán, jehož zákaz zpěvu a tance zkomplikoval život umělcům včetně Džavedové, která řadu písní a klipů natočila v Dubaji.

Na islámské vzbouřence v Pákistánu od roku 2004 útočí bezpilotní letouny USA. Velitel Tálibánu podle serveru CNN pohrozil, že pokud bude Washington v této kampani na severozápadě země pokračovat, zakáže hnutí na kmenovém území Severní Vazíristán očkování proti obrně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám