Hlavní obsah

V Egyptě se hádají o vítězi prezidentských voleb, moci se chopila armáda

Káhira

Muslimské bratrstvo a jejich kandidát Muhammad Mursí halasně vyhlašují vítězství v egyptských prezidentských volbách, opozice je zpochybňuje. Moc si ale ponechala armáda. Ta v neděli vydala dočasnou "ústavní deklaraci", která jí poskytuje rozhodující pravomoci po dobu rozpuštění parlamentu, včetně moci legislativní a kontroly nad státními financemi. Poslední kroky armády potvrzují podezření na skrytý vojenský převrat.

Foto: Ahmed Jadallah , Reuters

Vojáci hlídají volební místnost v Egyptě.

Článek

Demokraticky zvolený parlament, v němž měli většinu zástupci radikálních muslimů, byl v sobotu rozpuštěn. Minulý týden Ústavní soud uvedl, že je neústavní, protože v něm není garantovaný počet nezávislých kandidátů. V Ústavním soudu zasedají soudci vybraní ještě za režimu svrženého prezidenta Husního Mubaraka.

Armáda v neděli dále uvedla, že nové volby se nemohou konat do té doby, než se sepíše nová ústava. Ústavní radu přitom také rozpustila, protože v ní převažovali islamisté. Sama také rozhodne, kdo v ní bude, uvedla BBC. Více podrobností bude známo během pondělí.

Významný egyptský politik a bývalý předseda Mezinárodní agentury pro atomovou energii Mohammad Baradaj kroky armády označil za „smrtelnou ránu pro demokracii a revoluci“.

Za této situace se konalo druhé kolo prezidentských voleb, o které byl mnohem menší zájem než o první, protože není ani jasné, zda bude mít prezident nějakou skutečnou moc.

Hádky o vítězství

Vítězství od soboty hlásí Muslimské bratrstvo. Nyní uvádějí, že jejich kandidát Muhammad Mursí obdržel po sečtení lístků z čtyř pětin volebních místností 52,5 procenta lístků. Podle mluvčího bratrstva obdržel v druhém kole voleb Mursí zatím 10,5 miliónu hlasů, zatímco bývalý premiér Ahmad Šafík 9,5 miliónu. Sečteny prý byly hlasy v 10 703 z více než 13 000 volebních místností.

"Dr. Muhammad Mursí je prvním prezidentem republiky zvolený lidem," uvedl podle AFP na twitteru Strana svobody a spravedlnosti (FJP), kterou Muslimské bratrstvo založilo.

Šafíkův mluvčí podle AFP nejprve oznámil, že si jeho tábor zatím žádné údaje o výsledcích voleb komunikovat nepřeje. Pak ohlášený výsledek zpochybnil. "Jsme udiveni tímto divným chováním, které chce zvrátit výsledky voleb," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám