Hlavní obsah

OSN přerušila kvůli bojům pozorovatelskou misi v Sýrii

Damašek

OSN v sobotu přerušila pozorovatelskou misi v Sýrii. Oznámil to její šéf Robert Mood, který už dříve upozornil na rostoucí riziko, jemuž jsou vystaveni neozbrojení pozorovatelé. Násilí v Sýrii podle něj v posledních deseti dnech rostlo, a to na obou stranách.

Foto: Khaled al- Hariri , Reuters

Mírovým silám v Sýrii velí norský generál Robert Mood.

Článek

Mood v sobotu prohlásil, že pozorovatelé přestanou monitorovat místa bojů až do nového pokynu. "Aktivity budou obnoveny, jakmile to situace dovolí," sdělil. Pozorovatelé se několikrát nemohli dostat na místa, která chtěli vidět, a sami se dostali do palby.

Státy, které své občany do mise poslaly, podle Mooda stále častěji vyjadřovaly obavy z toho, že míra násilí začíná být pro misi neudržitelná. Česká republika v ní má tři lidi.

V Sýrii bylo 198 neozbrojených pozorovatelů OSN a 112 civilistů, kteří měli dohlížet na příměří. Generál Robert Mood v pátek týden přiznal, že se násilí v minulých deseti dnech vystupňovalo a komplikuje jim práci. "Bojují obě strany a obě mají stále více obětí, riziko vzrůstá i pro pozorovatele," řekl, když zdůvodňoval přerušení mise, jejíž mandát měl vypršet až v červenci.

Zdůraznil také, že v oblasti bojů uvízli civilisté, kteří nemají jak se dostat pryč.

V Homsu uvízlo 1000 rodin

V syrském Homsu je v obklíčení na tisíc rodin, kterou nemohou kvůli palbě. Jsou mezi nimi i ženy a děti. Syrská opozice se proto obrátila na generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna s naléhavou žádostí o intervenci.

Podle opozice je třeba naléhavě evakuovat civilisty a raněné, ve městě chybí zdravotnický personál i léky. V ohrožení života jsou obyvatelé čtvrtí Chaldíja, Karbís a Džurat aš-Šija. Boje v Homsu byly obnoveny před několika dny.

Turecko informovalo o dezerci už desátého generála syrské armády. Přijel i s rodinou do Turecka a je s ní v uprchlickém táboře v provincii Hatay.

Reklama

Výběr článků

Načítám