Hlavní obsah

Syrské jednotky používají sexuální násilí vůči zadrženým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/New York

Syrské vládní jednotky používají sexuální násilí proti ženám, mužům i dětem, uvedla organizace ochránců lidských práv Human Rights Watch (HRW). Její zástupci hovořili s několika desítkami obětí tohoto násilí i s jeho svědky, mezi nimiž byli zdravotníci, armádní dezertéři a bývalí vězni. Nejvíce případů je z Homsu.

Foto: Khaled al- Hariri , Reuters

Rozstřílené syrské město Homs, kde byly obyvatelé mučeni a znásilňováni.

Článek

Ředitelka blízkovýchodní sekce HRW Sarah Leah Whitsonová řekla, že cílem je zadržené ponížit a pokořit. Viníky přitom nejsou jenom zaměstnanci věznic, ale také vojáci a členové milicí šabíha, kteří při raziích útočí na ženy a dívky.

Případy sexuálního násilí

Jedním z vypovídajících byl muž, který byl držen ve věznici v Latákíji spolu se 70 dalšími lidmi. S hochy se tam prý zacházelo hůř než s dospělými, do cely se vraceli znásilnění a se strhanými nehty. "Jeden přišel a krvácel zezadu, nemohl chodit," řekl muž.

HRW upozorňuje, že jsou doloženy případy mučení elektrickými šoky do genitálií a že velitelé věznic o nich museli vědět.

Další případ popsala žena z homské čtvrti Karm az-Zajtún. Sama se při útoku schovala v bytě, ale slyšela, jak vojáci a milicionáři znásilnili její sousedky. "Slyšela jsem, jak se jedna z dívek vojákovi bránila, odstrčila ho a on ji střelil do hlavy. Tři další dívky, z nichž nejmladší bylo 12 let, byly znásilněny," prohlásila žena, která do bytu vešla, jakmile muži odešli. "Scéna uvnitř byla neskutečná. Dvanáctiletá dívka ležela na zemi zakrvácená po kolena, znásilnilo ji několik z nich. Už se tam nikdy nevrátím, ta scéna se mi stále vrací, vidím ji ve snu a pláču," dodala.

"I kdyby se oběti sexuálního násilí rozhodly obrátit se na úřady, přístup k lékařské a psychologické pomoci je omezený," uvádí se ve zprávě HRW. Skupina považuje za mimořádně důležité, aby byly v Sýrii zřízeny služby nejen pro zdravotní, ale také sociální a právní pomoc a aby oběti mohly řešit nechtěné těhotenství nebo nákazu pohlavními chorobami.

K míru není vůle, říká velitel pozorovatelů

Zpráva byla uvedena v den, kdy velitel pozorovatelů OSN v Sýrii generál major Robert Mood prohlásil, že obě strany v konfliktu postrádají vůli k mírovému řešení. Dodal, že za posledních deset dní se střety zintenzivnily, v čemž vidí záměr obou stran. Varoval, že neozbrojení pozorovatelé OSN jsou nyní ve vážném nebezpečí a nemohou plnit své funkce: „Eskalace násilí, které se zesilovalo v posledních deseti dnech, což byl záměr obou stran, nás nyní velmi omezila při pozorování a ověřování stejně jako při dohledu nad dialogem a posilováním stability. Vypadá to, že tu panuje nedostatek vůle k mírovému řešení.“

Podle něj probíhá v zemi jasný posun k ryze vojenskému řešení sporu, a to na obou stranách.

Reklama

Výběr článků

Načítám