Hlavní obsah

Egypťané půjdou k volbám znovu, soud rozpustil parlament

Káhira
Aktualizováno

Turbulence na politické scéně v Egyptě neskončí ani s blížícím se druhým kolem volby prezidenta. Tamní ústavní soud ve čtvrtek označil volby do parlamentu za neústavní a parlament rozpustil.

Foto: Profimedia.cz

Egyptský parlament

Článek

Volby z konce loňského roku, v nichž s velkým náskokem zvítězili zastánci politického islámu, se mají opakovat. Hlasování bylo podle soudu neplatné, protože se neuskutečnilo tak, jak ho předepisuje ústava.

„Verdikt zahrnuje kompletní rozpuštění dolní komory parlamentu,“ potvrdil předseda nejvyššího sodu Farúk Sultan pro agenturu Reuters. Doplnil, že vojenská rada, která zemi dočasně spravuje, bude muset vypsat nové volby.

Na to se ale názory liší, podle některých bude rozpuštěna jen třetina dolní komory, podle jiných dokonce obě komory.

Expremiérova kandidatura je v pořádku

Dříve ale Egypťané rozhodnou o osobě nového prezidenta. Už za dva dny vyberou mezi kandidátem Muslimského bratrstva Muhammadem Mursím a posledním premiérovi svržené hlavy státu Husního Mubáraka, Ahmadem Šáfikovi.

Nejvyšší soud ve čtvrtek zamítl stížnost proti kandidatuře pohlavára bývalého režimu, který v Egyptě panoval 30 let. Proti možnému vládnutí někdejší pravé ruky Mubáraka se v posledních týdnech zvedly v zemi nové protesty.

V souvislosti s rozhodnutím o neústavnosti minulých parlamentních voleb se vyrojily poznámky o tom, že nový prezident nebude mít k sobě nejen parlament, ale ani novou ústavu, která má být teprve vypracována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám