Hlavní obsah

Nálety na posty teroristů si v Jemenu vyžádaly až třicet obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná

Nejméně devět, ale možná až třicet obětí si vyžádaly v noci na středu nálety na jih Jemenu. Terči byly především úkryty sítě al-Káida. Nejméně v jednom případě útočil americký bezpilotní letoun, uvedla agentura Reuters, raketa z něj vypálená zničila auto u domu v Azzanu, který využívali teroristé.

Foto: ČTK/AP

Jemenští vojáci

Článek

Svědci ráno v Azzanu slyšeli dvě mimořádně silné exploze, po nichž se daly desítky lidí na útěk. Místní odnož al-Káidy Ansar aš-šaría v prohlášení uvedla, že americká bezpilotní letadla podnikla v oblasti Azzanu pět útoků. Ztráty ve svých řadách popřela.

Podle některých médií ale zahynulo při útocích v provincii Šabva, kde leží Azzán, třicet lidí. Úřady oznámily devět mrtvých, uvedla BBC.

Nálety podpořily ofenzivu, kterou vede jemenská armáda na jihu země proti radikálům z al-Káidy, kteří po loňských nepokojích oblast ovládli. V úterý se vojákům podařilo teroristy vytlačit z měst Džaar a Zindžibar v provincii Abján.

Podle agentury AP stovky členů al-Káidy poté prchly do hor a odlehlých údolí jemenského jihu. Mnozí také mířili do Azzanu. al-Kádia ale stále ovládá v Jemenu několik měst.

Ofenziva proti teroristům byla zahájena 12. května. Postup je překvapivě rychlý, a podle expertů je to dáno jak loňskou smrtí Usámy bin Ládina, tak úspěšným červnovým útokem na dvojku sítě Abú Jahjá Libího v Pákistánu. [celá zpráva]

Za necelý měsíc současné ofenzívy přišlo dle bilance AFP o život 515 lidí - téměř 400 z nich byli teroristé a 76 vojáci.

Reklama

Výběr článků

Načítám