Hlavní obsah

Další černý den pro Irák: pumové útoky připravily o život 84 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Šest iráckých provincií zasáhly ve středu bombové útoky. Zemřelo při nich 84 lidí a přes 280 dalších bylo zraněno. Jen v hlavním městě Bagdádu explodovaly nálože na deseti místech, uvedla tamní policie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vlna bombových atentátů si v Iráku vyžádala desítky obětíVideo: Reuters

 
Článek

"Ti lidé byli zmasakrováni a zabiti přímo tady. Tento vrak auta patřil muži, který pracoval, aby měl na živobytí, a další patřil muži, který prodával benzín. Jeho tělo nenašli," citovala BBC svědka jednoho z útoků v irácké metropoli.

Šíité si připomínají výročí úmrtí Músy Kázima, sedmého imáma a pravnuka proroka Mohameda. Výbuchy je zasáhly především v Bagdádu a Hílle, kde explodovaly dvě bomby nastražené v autech zaparkovaných před restaurací. Svědkové z místa popsali, že okolí bylo poseté kusy lidských těl a troskami zničených automobilů.

Dá se očekávat, že násilnosti vůči poutníkům budou pokračovat. Ministerstvo vnitra už proto oznámilo zostření ostrahy napříč zemí.

Útoky proti šíitům jsou v době jejich svátku podnikány každoročně. V nedávné době sektářské napětí zostřil také spor jednotlivých skupin uvnitř vládní koalice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám